IZGLED NIJE SVE

Evo zašto biste trebali pružiti šansu 'ružnom' povrću

13.12.2014 u 08:31

Bionic
Reading

Svatko ima neko jelo koje mu baš nije omiljeno, no povrća poput korabe, celerovog korijena i pastrnjaka uglavnom se izbjegavaju ne nužno zbog okusa, već više zbog neprivlačna izgleda

Pretpostavljamo da je u Hrvatskoj bolje stanje, no prosječni Amerikanac godišnje pojede oko 19 kilograma svježeg krumpira i prilično zanemaruje ostalo podzemno povrće. Mnogi Amerikanci vjerojatno ni ne znaju što je to koraba ili pastrnjak, piše Yahoo.

Kako svijet polako ulazi u novo razdoblje kulinarske osviještenosti, kelj i brokula postali su trendi, pa postoji čak i mogućnost da nam se na stolu nađu pastrnjak, koraba ili celer. Stručnjaci za restoranske i hotelske događaje Baum i Whiteman smatraju kako će 2015. biti godina 'ružnog' povrća.

'Zamijenit će skromne krumpire drugačijim okusima. K tomu, potrošači uglavnom ne znaju kako bi pripremali tzv. ružno povrće pa ono zato i postaje restoranska hrana', kaže Baum i Whiteman.

No umjesto da se samo stručnjaci zabavljaju, zašto se ne biste i vi okušali u pripremanju povrća. Pružite mu šansu i mogli biste otkriti kako se odlično slaže s pečenjem, a garantirano će oživjeti jelovnik.


Koraba

'Koraba ima okus na pola puta između kupusa i brokule', kaže kuharica Katie Cavuto. Kao i ostala slična povrća, koraba je bogata vlaknima, karotenoidima (vrsta antioksidanta) te vitaminima A, B, C i K.

Za razliku od krumpira, koraba se može jesti sirova pa ju je moguće pripremiti kao sastojak salate. Unutrašnjost korabe vrlo je ukusna, no da biste došli do nje, morate se prvo namučiti guljenjem debelog vanjskog sloja.

Koraba se dobro slaže s mliječnim, kremastim preljevima. Jedan od najjednostavnijih načina pripreme je da korabu ogulite, skuhate te pasirate. Takvu korabu zatim začinite. Možda neće biti mekana kao pire krumpir, no zato ima svoj poseban okus. Također, lišće je jestivo, pa ga nemojte baciti, već ga pripremite kao što biste od blitve ili kelja.

Celer

Ovdje se ne govori o zelenom dijelu celera koji svi uvijek žvaču u holivudskim filmovima, već o njegovom korijenu. Korijen ima umjereniji okus od zelenog dijela i mekši je.

Celer je također pun vlakana, a bogat je i kalijem, magnezijem i vitaminom B6. Istovremeno je vrlo niskokaloričan.

Celer se može jesti sirov, baš kao koraba, no finiji je pečen ili pasiran. Također se mora oguliti debeli vanjski sloj. Sam ima prilično snažan okus, no vrlo je fin kad ga se kombinira s pire krumpirom.

Možete ga također oguljenog skuhati i pretvoriti u pire za juhu, možete ga narezati na kockice i ispeći na maslinovu ulju s malo origana ili napraviti fin hrskavi čips od njega.

Pastrnjak (bijela mrkva)

Iako sliči mrkvi, pastrnjak ima svoj okus. Nešto je kiseliji od mrkve, a ima i određenu slatkastu ljutost.

Pastrnjak je ima puno kalija, sadrži tvari koje pomažu kod upala i gljivičnih infekcija te je bogat vlaknima, folatom i vitaminom C. Možete ga nasjeckati zajedno s mrkvom u duguljaste tanke komade, pa ga ispeći na maslinovu ulju na 200 stupnjeva. Nakon oko 20 do 30 minuta ga začinite češnjakom i timijanom. Također se može pripremiti kao pire ili dodavati varivima umjesto krumpira.