SIMPTOM MENOPAUZE

Evo što se točno događa u tijelu za vrijeme valunga

30.10.2015 u 08:53

Bionic
Reading

Jedan od najtežih simptoma menopauze svakako su navale vrućine koje zovemo valunzi, a iskusi ih više od 90 posto žena. Stručnjaci se slažu da simptomi menopauze mogu trajati i do sedam godina, a evo kako mrski valunzi utječu na tijelo žene

Fiziološke promjene kroz koje žene prolaze u menopauzi uzrokovane su prestankom lučenja spolnih hormona iz jajnika, posebice estrogena, a tom razdoblju prethodi višegodišnje razdoblje u kojem jajnici postupno gube svoju normalnu funkciju.

Uz gubitak mjesečnice, žene se suočavaju i s drugim mnogobrojnim simptomima koji im odjednom počinju otežavati svakodnevicu. To su najčešće kroničan umor, napetost i razdražljivost, nesanica, valovi vrućine, noćno znojenje i gubitak libida, ali se pojavljuju i stanja urogenitalne atrofije, osteoporoze, pretilosti, kardiovaskularnih pa i ponekad zloćudnih oboljenja.

Utjecaj promjena na mozak

Zbog slabije proizvodnje estrogena, promjene se događaju u hipotalamusu, dijelu mozga koji je zadužen za proizvodnju hormona te utječe na razne funkcije poput onih da osjećate glad, loše ili dobro raspoloženje pa i vrućinu. Tako manjak estrogena zapravo daje signale da je temperatura tijela visoka i da vam je vruće iako je zapravo normalna. Tada počinju navale vrućine i naglo znojenje.

Lupanje srca

I tu je za promjene odgovaran manjak estrogena jer preko hipotalamusa i živčanog sustava šalje alarmantne signale. Obično epizoda tzv. lupanja srca ne traje dulje od dvije do tri minute. Kada osjetite navalu vrućine, raste i hormon adrenalin zbog kojeg puls ubrzano raste. Nakon otprilike 30 sekundi koncentracija noradrenalina počinje opadati šireći krvne žile i bolji protok krvi pa sve završava crvenilom i osjećajem vrućine.

Neugodan osjećaj na koži

Tijekom valunga temperatura na koži, a najčešće prolazi gornjom polovicom tijela uz crvenilo i znojenje lica te oko vrata, raste za nekoliko stupnjeva što se može usporediti s virozom kada imate povišenu temperaturu. No to je samo na površini tijela i ne morate se brinuti jer je tjelesna temperatura i dalje normalna. Nakon 20 minuta provodljivost kože i znojenje polako se vraćaju u normalu.

Žlijezde znojnice

Po navalom vrućine tijelo se počinje znojiti kako bi se ohladilo, baš kao što se događa za ljetnih mjeseci kada nam je neizdrživo vruće. Stoga je znojenje, nažalost, jedan od boljih načina kako se tijelo brani za vrijeme valunga.