ZDRAVIJE JE

Evo što je daleko bolje od intenzivne tjelovježbe

14.02.2013 u 11:16

Bionic
Reading

Tjelovježba koja zahtijeva manji napor poput hodanja i koja nema toliko izražen intenzitet, poboljšava osjetljivost na inzulin te razinu lipida u tijelu

Znanstvenici su otkrili da su duga razdoblja šetnje, odnosno normalnog hodanja bolja za zdravlje čovjeka od intenzivne tjelovježbe u, primjerice, teretani.

Tjelovježba koja zahtijeva manji napor poput hodanja i koja nema toliko izražen intenzitet, poboljšava osjetljivost na inzulin te razinu lipida u tijelu što je važno za prevenciju dijabetesa i pretilosti. U tom pogledu, uočeno je da je sat vremena hodanja bolje od sat vremena intenzivne tjelovježbe, objavljeno je u časopisu Plos One.

Znanstvenici sa Sveučilišta Maastricht u Nizozemskoj podijelili su 18 mladih ispitanika u dobi od 19 do 24 godine u tri skupine – jedna je sjedila 14 sati bez vježbanja, druga je sjedila 13 sati, ali je sat vremena intenzivno vježbala, a treća skupina sjedila je šest sati, a hodala je četiri sata.

'Kako pokazuju naša otkrića, tjelovježba s manjim intenzitetom učinkovitija je od naporne i intenzivne tjelovježbe, barem kada je riječ o razinama inzulina i lipida koje su vrlo važne za one koji boluju dijabetesa, ali i one koji žele spriječiti tu bolest', istaknuo je dr. Hans Savelberg, s nizozemskog sveučilišta Maastricht koje i stoji iza istraživanja.