ZNANSTVENICI OTKRILI

Evo koliko se često trebamo seksati ovisno o životnoj dobi

18.08.2017 u 14:49

Bionic
Reading

Istraživanje koje je proveo Institut za ispitivanje seksa, reprodukcije i spolova Kinsey otkrilo je kako su godine ključan prediktor učestalosti seksualne aktivnosti u krevetu. Rezultati su pokazali da se osobe mlađe od 30 godina seksaju u prosjeku dvaput tjedno, dok se ta brojka u 30-ima spušta na 1,6 puta tjedno. Četrdesetogodišnjaci pak upražnjavaju seks manje od jednom tjedno

Bilo da između vas i partnera sve gori od količine strasti ili još uvijek niste pronašli onog ili onu pravu, sigurno ste se barem jednom zapitali koliko se često smatra uobičajenim seksati i postoji li uopće normativ za to.

U nedavnom intervjuu za tportal seksualni terapeut Goran Arbanas izjavio je kako nije moguće navesti točnu brojku koja će određivati koliko se često parovi trebaju seksati: ‘Redoviti seksualni odnos je toliko koliko to odgovara partnerima. Netko će biti zadovoljan manjim brojem seksualnih odnosa, a netko drugi će stalno zahtijevati seks', rekao je poznati seksolog.

No čini se kako su znanstvenici s Kinseyja ipak došli do brojki koje upućuju na to koliko se često trebamo seksati ovisno o životnoj dobi. Prema dobivenim podacima poznatog Instituta za istraživanje seksa, reprodukcije i spolova, godine igraju ključnu ulogu u predviđanju ljubavnog života u krevetu.

Ovisno o životnoj dobi u kojoj se osoba nalazi, moguće je odrediti koliko bi se često ta osoba trebala seksati, kao i odrediti koliko će učestao biti seks u budućnosti.

Nije iznenađenje to da su rezultati pokazali kako mlađe osobe imaju aktivniji seksualni život. Osobe između 18. i 29. godine života seksaju se u prosjeku 112 puta godišnje, odnosno dvaput tjedno.

Tridesetogodišnjaci imaju seks nešto rjeđe, točnije 86 puta godišnje ili 1,6 puta tjedno, dok se četrdesetogodišnjaci seksaju gotovo dvostruko rjeđe od dvadesetogodišnjaka, tek 69 puta godišnje.

'Starenjem se sve češće javljaju kronične bolesti koje narušavaju zdravlje, što se negativno odražava na učestalost i kvalitetu seksualne aktivnosti', izjavio je dr. Justin Lehmiller, jedan od znanstvenika s Kinseyja koji je proveo istraživanje.

Iznenađujuće, istraživanje nije obuhvatilo skupinu pedesetogodišnjaka, kao ni skupinu treće životne dobi, što potvrđuje rezultate drugog istraživanja prema kojima se ignorira njihova seksualnost.