ZDRAVSTVENE PREDNOSTI

Tri razloga zašto je jutarnji seks bolji i od kave

19.02.2017 u 08:00

Bionic
Reading

Većina nas započinje dan s mirisnom dozom kave ili šalicom omiljenog čaja kako bi se pripremili za dnevni raspored. Budući da radni dan ne počinje dok ne napustimo krevet, mnogi parovi vole se prepustiti jutarnjim strastima, a znanstvenici se slažu kako seks može biti puno učinkovitiji od šalice kave

Zdravstvene blagodati seksa su dobro poznate od oslobađanja od depresije, podizanja imuniteta ili blagotvornog utjecaja na nesanicu.

Evo zbog čega biste trebali prakticirati jutarnji seks:

Podiže raspoloženje

Seks u jutarnjim satima oslobađa hormon sreće oksitocin, što potiče parove da osjete dodatnu međusobnu povezanost. Osim što oslobađa od bolova, vođenje ljubavi je jednako učinkovito i u borbi protiv stresa i depresije. Istraživanja su pokazala da su stresne situacije kojima su ispitanici bili izloženi uspješnije i kvalitetnije savladane kod onih koji su prije samog suočavanja s takvom situacijom prakticirali seks. Blaga depresija koja se kod svakog od nas zna pojaviti, pogotovo u ovim hladnim zimskim danima, je dokazano uspješno izlječiva upravo seksom.

Seks pomlađuje

Redovit jutarnji seks može nas pomladiti od pet do sedam godina zbog oslobađanja endorfina. Istraživanje koje je proveo dr David Weeks iz Kraljevske bolnice u Edinburghu pokazalo je kako je su osobe koje su izgledale mlađe imale redovitiji jutarnji seks nego drugi u istoj životnoj dobi! Seks potiče lučenje hormona rasta koji između ostaloga utječe i na izgled kože, koja postaje zategnutija i ljepša.

Sagorijeva kalorije

Ima li bolje jutarnje tjelovježbe od seksa? Mnoge su studije pokazale kako se seksualna aktivnost može smatrati odličnim načinom za sagorijevanje kalorija.

Inače, istraživanje farmaceutske kompanije Superdrug iz Velike Britanije, otkrila je kako većina parova koja ima jutarnji seks, to najčešće obavlja nedjeljom u 9 ujutro. Ovaj fenomen se odnosi na promjenu raspoloženja koje odrasli zaposleni ljudi doživljavaju od petka predvečer do nedjelje popodne. Studija koja je objavljena u 2010. u publikaciji Socijalne i kliničke psihologije pokazala je da je taj fenomen povezan sa slobodnim vremenom, mogućnosti druženja s osobama koje volimo, opuštanjem i uživanjem u hobijima. Osim, nedjelje u 9 ujutro, najpopularnije vrijeme za seks su: nedjelja u 10.30, subota u 11.30, petak u 10.30. subota u 22.30, nedjelja u 23.30, petak u 10.30, subota u 11.15, subota u 9.30 i nedjelja u 9.30. Najgore vrijeme za seks je naravno prije ili nakon posla tijekom tjedna. Većina danas radi 40-satni radni tjedan, a ponekad i više, što može loše utjecati na naše psihofizičko zdravlje.

Štoviše, neka su istraživanja pokazala kako su osobe koje su radile 40 sati tjedno, nakon 40-e pokazivale znakove slabljenja kognitivnih sposobnosti za razliku od osoba koje su radile na pola radnog vremena ili oko 25 sati na tjedan. Kognitivne sposobnosti utječu na seksualne aktivnosti u kasnijoj dobi života. Iako nijedna od tih aktivnosti nije specifična za nedjelju u 9 ujutro, istraživanje 'Superdruga' u kojem je sudjelovalo 2 tisuće sudionika otkrio je i kako alkohol nije utjecao na želju za seksom. Najpopularnije aktivnosti prije seksa su bile romantična večera, zajedničko gledanje TV-a, razgovor s partnerom ili druženje s prijateljima…