VJEČITA DVOJBA

Evo koliko je kilograma idealno dobiti u trudnoći

25.01.2018 u 10:22

Bionic
Reading

Rijetko koju trudnicu ne brinu kilogrami dobiveni tijekom trudnoće, a često se postavlja pitanje koliko je idealno dobiti na kilaži

Tijekom zdrave trudnoće, kako beba raste, tako i buduća mama dobiva na kilaži, što je sasvim uobičajen proces. 

Nedavna su istraživanja provedena u Velikoj Britaniji pokazala kako prekomjerno povećanje težine tijekom trudnoće povećava zdravstvene rizike za majke i njihovu djecu. Prema tom istraživanju, čak polovica trudnica dobije više od idealnih 10-12 kilograma.

Čak i žene koje na početku trudnoće nemaju prekomjernih kilograma na kraju završe s viškom. Kako to možemo spriječiti?

Liječnici kažu kako je nekadašnje pravilo 'jesti za dvoje' potpuno pogrešno te da buduće majke nikako ne smiju pretjerivati s hranom jer to donosi brojne posljedice za njih, ali i dijete. 

Koliko treba dobiti kilograma u trudnoći, izračunava se i prema indeksu tjelesne mase (BMI)

Prvorotkinje s indeksom tjelesne mase (BMI) manjim od 18,5 mogu dobiti od 12,5 do 18 kila, dok prvorotkinje s BMI-om između 18,5 i 24,9 trebaju dobiti od 11,5 do 16 kila. Za prvorotkinje s indeksom tjelesne mase (BMI) od 25 do 29,9 idealno povećanje kilaže ono je od sedam do 11,5 kila, a ukoliko je BMI 30 i viši, preporučuje se povećanje kilaže između pet i devet kilograma.   

Ova je studija pokazala i da je prekomjerna težina vrlo česta kod prvorotkinja u Velikoj Britaniji.

Dobivanje kilograma počinje u 13. tjednu, a trudnice koje u prvom tromjesečju imaju mučnine neće se puno udebljati, objašnjavaju stručnjaci.

Prekomjerna kilaža, osim što nije dobra za majku, nije preporučljiva ni za zdravlje djeteta. Djeca pretilih majki imaju 36 posto veću vjerojatnost pojave autizma i 62 posto veću vjerojatnost da imaju poremećaj pažnje, tzv. hiperaktivnost (ADHD), pokazali su rezultati analize Sveučilišta Virginia Commonwealth. Osim toga, postoji opasnost od komplikacija prilikom poroda. Isto je istraživanje pokazalo kako djeca pretilih majki i sama vrlo lako mogu imati problema s prekomjernom težinom.

  • +14
Trudnička izdanja Kate Middleton Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Profesorica Clare Collins upozorava i da će trudnice koje dobiju previše kilograma u trudnoći kasnije puno teže uspjeti smršavjeti.

Nedavna studija pokazala je da su žene koje su dobile više kilograma od preporučenih zadržale, u prosjeku, oko četiri kilograma viška šest mjeseci nakon rođenja bebe. Zabrinjavajuća je činjenica da se ta dodatna težina može zadržati desetljećima nakon trudnoće. Ako se ti dodatni kilogrami ne istope, veće su i šanse za rizik od pretilosti u budućnosti, objašnjava Collins.

Dodala je i kako je vrlo bitna prehrana tijekom trudnoće koja mora sadržavati sve nutrijente bitne za razvoj djeteta, kao i umjerena tjelovježba, a provođenje dijete je, naravno, strogo zabranjeno.

  • +6
Gole trudnice Izvor: Društvene mreže / Autor: Instagram