NE TAKO UKUSNO

Evo kako pileći medaljon izgleda pod mikroskopom

22.10.2013 u 11:54

Bionic
Reading

Pred golim se okom pileći medaljoni – panirani i u dubokom ulju prženi komadići piletine - mogu činiti kao relativno zdrav obrok, no pod mikroskopom slika je puno strašnija

Dr. Richard D. deShazo, profesor medicine i pedijatrije na Sveučilištu u Mississippiju kaže kako je bio zapanjen bližim pogledom na popularni obrok. Slika narezanih nasumično odabranih medaljona otkrila je pod mikroskopom hrpu krvnih žila, masti, hrskavica, ali ne i pravog pilećeg mesa.

Jedan je uzorak pokazao da se 50 posto nuggetsa sastoji od mišića, no druga je polovica grumen sastavljen od masnoće, krvnih žila, živaca i epitela tkiva iz iznutrica, odnosno sastojao se od 56 posto masnoća, 25 posto ugljikohidrata i 19 posto proteina.

Pileći medaljon pod mikroskopom

Medaljon iz drugog lanca restorana brze hrane sastojao se od 40 posto koštanih mišića, mješavine masti, vezivnog tkiva i mljevenih kostiju.

Dr. DeShazo tvrdi kako je pogrešno nazivati ovaj proizvod pilećim, jer se uglavnom sastoji od masnog tkiva, a ne mesa peradi.

'Neke su tvrtke odlučile koristiti umjetnu mješavinu pilećih dijelova umjesto bijelog mesa niske masnoće. To je u stvarnosti pileći nusproizvod pun kalorija, soli, šećera i masnoća koji je vrlo nezdrav obrok. Opasnost se krije u dobrom okusu pa taj obrok djeca jako vole', prenosi MailOnline.