mjesečna ušteda

Evo kako možete uštedjeti na računima za grijanje

10.01.2014 u 09:17

Bionic
Reading

Zima srećom još nije pokazala zube kao u nekim drugim zemljama, ali ipak ne možemo bez grijanja, tople vode i struje. Samo nekoliko preinaka u životnom stilu može pomoći u smanjenju mjesečnih računa

Aluminijska folija

Jedan od trikova za uštedu na grijanju je taj da stavite aluminijsku foliju iza radijatora. Na taj način će se toplina odbijati od folije prema unutrašnjosti prostorije. Za to će poslužiti obična kuhinjska folija koju možete lijepo savinuti pa staviti iza radijatora. Na taj način možete smanjiti jačinu grijanja za koji stupanj i uštedjeti nešto novca. .

Koristite termalne zavjese

Zamijenite tanke ili zavjese od rupičastih materijala termalnima. One su napravljene od debljih tkanina tako da ne propuštaju hladan zrak. Skuplje su, ali s vremenom ćete uštedjeti na računima za grijanje budući da sprečavaju gubljenje topline iz prostorije za 25 posto.

Prozori i vrata

Očita mjesta u stanu gdje toplina lakše izlazi iz kuće su prozori i vrata. Na štokove i okvire prozora možete staviti zaštitne trake tako da bolje prianjaju uz vrata i prozore. Pod vrata i ispod prozora stavite deku ili sličnu zaštitu ako osjećate da propuštaju ili puše zrak kroz njih.

Grijanje po potrebi

Ako imate prostorije u stanu koje ne koristite, zatvorite radijatore u njima i neka se uopće ne griju. Ako ih koristite samo u određeno doba dana, radijatore uključite periodično i rastvorite vrata kako bi se soba što prije zagrijala.

Pazite na vlažnost zraka

Vlažan zrak topliji je od suhog, a ovlaživač zraka može podići količinu vlage u zraku i učiniti prostoriju toplijom. To je također dobro i za zdravlje budući da mnogi tijekom zimskih mjeseci zbog grijanja imaju problema sa suhom kožom.

Koristite štedne aparate

Jedan od primjera štednje kroz cijelu godinu su štedljive sijalice. Jesu skuplje od klasičnih, ali štede struju i imaju dulji rok trajanja. Ako morate kupiti neki kućanski aparat, od perilice posuđa, odjeće ili pak hladnjaka, gledajte energetski razred koji pokazuje kolika je potrošnja struje.