MENTALNO ZDRAVLJE

Evo kako imati bolje pamćenje

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 11.01.2012 10:29
  • Objavljeno 11.01.2012 u 10:29
žena vježba zdravlje

žena vježba zdravlje

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: thinstock

U nekoj životnoj dobi svi imamo problema s pamćenjem, a novo istraživanje predlaže da trebamo redovno piti vitamin B12 i folnu kiselinu koji će nam osigurati bolju memoriju

Novo istraživanje pokazalo je da starije osobe koje dvije godine redovno uzimaju vitamin B12 i folnu kiselinu mogu imati bolje kratkoročno i dugoročno pamćenje. Istraživanje je vodila znanstvenica Janine Walker koja radi na australskom Nacionalnom sveučilištu.

Za Daily Mail objasnila je da vitamini imaju važnu ulogu za kvalitetno starenje, mentalno zdravlje i dobre kognitivne funkcije.

U studiji je sudjelovalo više od 700 ispitanika od kojih je dio uzimao vitamin B12 i folnu kiselinu, a dio placebo. Svi su odabrani za studiju jer su pokazivali znakove depresije, ali nisu imali postavljenu dijagnozu.

Razlog za odabir takve skupine ljudi je taj što se simptomi depresije kod starijih osoba povezuju s rizikom za kognitivna oštećenja.

Rezultati su pokazali da se nakon dvije godine tretmana događaju pozitivni pomaci u pamćenju ispitanika koji su uzimali vitamin B12 i folnu kiselinu. Različiti memorijski testovi pokazali su bolje rezultate u skupini koja je uzimala vitamine.

Znanstvenici još nisu doznali na koji to točno način vitamini djeluju na funkcije mozga, niti sve dosadašnje studije podržavaju tu tezu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi