GORE-DOLJE

Evo kako hormoni utječu na žene

30.04.2013 u 08:39

Bionic
Reading

Svakih nekoliko mjeseci objavi se neka nova studija o utjecaju hormona na odluke, želje i preferencije žena. Evo što hormoni rade ljepšem spolu

1. Povećavaju (ili smanjuju) želju za spolnim odnosom
Prema studiji objavljenoj prošlog mjeseca, razina estrogena i progesterona može odrediti njihovu seksualnu motivaciju. Estrogen povećava seksualnu želju žena, a progesteron je smanjuje. Testosteron ima vrlo malo utjecaja na to.

2. Počinju nas privlačiti feminizirani muškarci (ako ste na piluli)
Britanska je studija utvrdila da mlade heteroseksualne žene koje uzimaju pilule više privlače muškarci s feminiziranim crtama lica. Prije uzimanja kontracepcijske pilule ženama su bili privlačniji muškarci s tradicionalno muškim crtama lica, poput snažnije čeljusti i istaknutijih obrva.

3. Utječu na odluke prilikom glasovanja
CNN je objavio priču u kojoj se tvrdilo da žene koje ovuliraju vjerojatnije glasaju za liberalne kandidate jer se osjećaju više seksi. Gledatelji su žestoko ismijali priču koja je kasnije povučena.

4. Utječe na naše odluke
Jedna studija iz rujna 2011. utvrdila je da spolni hormoni mogu pomoći u donošenju odluke o karijeri. Proučavajući mlade osobe s kongenitalnom adrenalnom hiperplazijom (CAH), genetskim stanjem uzrokovanim viškom muškog spolnog hormona androgena u maternici, te njihovu braću i sestre koji nisu imali CAH, utvrđeno je da žene s CAH-om više zanimaju 'stvari', dok žene bez CAH-a više interesiraju ljudi. Jednostavno predvedeno: ženski hormoni će utjecati na to da kasnije želite raditi s ljudima (i odabrati karijeru nastavnika), dok će vas muški hormoni zainteresirati za prirodne znanosti.

5. Pretvaraju žene u 'loše dečke'
Ako ste na piluli, navodno volite ženstvene muškarce, ali hormoni od vas također mogu napraviti 'lošeg dečka'. Prema studiji iz 2012, menstrualni ciklus čini žene sklonima avanturama. Utvrđeno je da žene za vrijeme ovulacije češće odlaze u krevet sa seksi frajerima, a manje s pouzdanim muškarcima, prenosi Huffington Post.