BLAGDAN KOJi VOLIMO

Dvije teorije: Znate li zašto zapravo slavimo Božić 25. prosinca?

25.12.2023 u 08:10

Bionic
Reading

Iako je najvažniji kršćanski blagdan Uskrs, Božić je mnogima, vjerojatno zbog popularizacije, omiljeniji. Pitate li koga zašto Božić slavimo baš danas, 25. prosinca, odgovor će biti jednostavan - to je dan rođenja Isusa Krista. Danas ga slave i oni koji su kršćani i oni koji nisu jer je postao obiteljski blagdan, no nekada to i nije bilo tako

Umanjenica riječi 'bog' u Hrvatskoj je 'božić', a preuzeta je kao naziv blagdana i zapravo označava dan u kojem se rodio mali Bog, odnosno Isus. Na engleskom se kaže Christmas i skraćenica je sintagme Christ’ mass, odnosno Kristova misa. I dok ga većina kršćanskih crkvi slavi 25. prosinca, po julijanskom kalendaru obilježava se tek 7. siječnja.

Danas je Božić dio tradicije, a posljednjih desetljeća itekako je populariziran i komercijaliziran, zbog čega su zapostavljene temeljne vrijednosti koje on predstavlja.

Za razliku od Uskrsa, koji se svake godine slavi u različito vrijeme, za Božić se zna da ga obilježavamo 25. prosinca i postoje dvije teorije o tome zašto je odabran upravo taj datum.

Prvu teoriju ponekad nazivaju hipotezom povijesti religija i njome se sugerira da je Božić zapravo zamijenio jedan ili više nekršćanskih blagdana u isto doba godine ili čak na isti dan. Drugu teoriju nazivaju 'matematičkom' jer se bavi računanjem kojim se 25. prosinca postavlja kao Isusov rođendan.

Božić se, kažu zapisi, počeo slaviti u Rimu u 4. stoljeću, a do danas nije jasno zašto je za to odabran baš 25. prosinca. Prema nekim teorijama, tada se u većinski još poganskom Rimu slavilo rođenje boga Sunca. Crkva je željela potisnuti taj poganski blagdan te se počelo slaviti rođenje Isusa Krista.

  • +26
Advent Zagreb Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Boška i Krešo

Datum Isusova rođenja određen je prema predaji da se utjelovio i umro isti dan kada je Bog završio stvaranje svijeta – 25. ožujka. Devet mjeseci nakon toga je 25. prosinca, a Crkva je smatrala da je taj dan prikladan za slavljenje Kristova rođenja jer se od tog dana noć skraćuje, a dan sve dulje traje.

Crkva je tek 1691. godine prihvatila 1. siječnja kao početak nove godine, a sve do tada smatralo se da počinje također 25. prosinca.

  • +56
Otvorene adventske svečanosti širom Hrvatske Izvor: Cropix / Autor: Nikola Vilic

I dok je u prošlosti slavlje započinjalo 40 dana prije Božića, 11. studenog, te se taj period zvao ‘četrdeset dana svetog Martina’, danas to razdoblje traje tek četiri tjedna i naziva se došašćem ili adventom. Tada se izrađuje adventski vijenac od zimzelenih grančica, tako da nema početka ni kraja i predstavlja vječnost. U četiri nedjelje došašća pali se po jedna svijeća, dok se na sam Božić upale sve četiri.

Danas Božić slave i oni koji su kršćani i oni koji nisu jer je postao obiteljski blagdan, a treba imati na umu to da iako su i Isusu poklone donijela tri kralja – Baltazar, Melkior i Gašpar - ne bi se trebao svoditi isključivo na kupovanje i darivanje poklona, već na slavljenje Isusova rođenja u društvu najbližih.