NE MOŽE LAKŠE

Držite se ovih pravila prilikom doručka i istopit ćete kilograme kao od šale

08.05.2017 u 06:44

Bionic
Reading

Preskakanje obroka nije najbolja strategija gubitka težine, pogotovo kada je riječ o doručku. Jutarnji obrok budi vaš metabolizam, pomažući vam pritom u topljenju kalorija tijekom dana. Stoga ako pazite na prehranu ili ste zbog nakupljenih kilograma proteklih blagdana odlučili pripaziti na liniju i dovesti se u red do ljeta, onda će vam ova četiri pravila o doručku dobro doći u razdoblju koje slijedi

1. Pojedite doručak u roku jednog sata nakon buđenja

Vrijeme vašeg prvog zalogaja koji stavljate u usta vrlo je važno. Doručak je najbolje jesti u roku od 30 minuta do jednog sata nakon što ste se probudili. Rani doručak pomaže u održavanju vašeg dnevnog ritma, pojačava vaš metabolizam te hrani i podupire rast mišića.

2. Birajte proteine, a ne šećer

Iako rijetko tko može odoljeti palačinkama, čokoladnom namazu ili pak pekmezu, šećer nije nešto što biste trebali svakodnevno konzumirati za doručak. Izaberete li umjesto toga proteine poput jaja, cjelovitih žitarica i orašastih plodova, koji sadrže manje kalorija, prije ćete uspjeti u svom naumu da izgubite kilograme, a i dulje ostati zdravi. Kao izvrsnu kombinaciju stručnjaci navode jednostavne i brze recepte, poput jaja s avokadom, koji će vam dati osjećaj sitosti, zbog čega ćete kasnije u danu unijeti manje kalorija.

A post shared by @_greecelover_ on

3. Jedite najmanje 8 grama vlakana za doručak

Ključ gubitka tjelesne težine je jesti hranu koja vas čini sitima kako vas velika glad kasnije ne bi natjerala da unesete onu visokokaloričnu. Zato se preporučuje da vaš prvi obrok u danu sadrži barem osam grama vlakana. Zobene pahuljice s mlijekom ili jogurtom izvrstan su odabir, a ne oduzimaju previše vremena za spremanje. Imate li viška vremena, kombinacija te dvije namjernice s voćem bit će idealna.

4. Ne pretjerujte s kalorijama

Ovisno o vašoj težini, ciljevima gubitka kila i onome što jedete u ostatku dana, važno je da doručak sadrži otprilike između 300 i 500 kalorija. To nipošto ne znači da pojedete krafne koje sadrže 390 kalorija, već da izabirete vegetarijanske omlete, proteinske napitke, zobene pahuljice ili svježe voće. Ako ste osoba koja preferira smoothie, evo još jednog važnog savjeta - upotrebljavajte mnogo zelenog povrća, dodajte voće, razrijedite s vodom te koristite običan jogurt kako biste dobili potrebnu gustoću.