RECEPT MATE JANKOVIĆA:

Dovoljno dobri razlozi da na jelovnik uvrstite dagnje

08.01.2013 u 09:05

Bionic
Reading

Dagnje su toliko raširene i toliko ih se lako uzgaja da su već dugi niz godina česta pojava u našim restoranima. U biti, nije stvar u tome da su dagnje previše česta pojava, već je način na koji se služe limitiran na tri načina – žar, buzara ili otvorene na pari

Nije da imam nešto protiv tih načina pripreme, ali šteta, imam osjećaj da se može još puno toga isprobati s obzirom na to da se radi o namirnici koja je jako zdrava, jeftina i podnosi razne načine pripreme. Doduše, postoji samo jedna zakonitost kod dagnji, ne smijete ih prekuhati; dagnja je gotova čim joj se otvori oklop. Toliko je jednostavno.

Imao sam je prilike probati na više načina. U kombinacijama s porilukom, čilijem, paprikom, korijanderom, kokosovim mlijekom, u raznim varijantama curryja. Najdraži način pripreme dagnji koji sam probao bilo je prije nekoliko mjeseci u Španjolskoj. Osim paelle i verzijama s rižom i salatama, imaju još nekoliko asova u rukavu što se tiče pripreme ove predivne školjke. Tamo su, naime, majstori što se tiče pripreme konzerviranih dagnji. Takva namirnica zahtjeva minimalnu intervenciju, a daje maksimalni okus i svježinu mora. Kuhanje s takvim namirnicama zovem trijumfom jednostavnosti. Toliko jednostavno da se svježe može jesti i sirovu, s nekoliko kapi limuna ili samo s nekoliko kapi maslinovog ulja.

Nutritivno gledano, dagnje su bogate vitaminom B12 i A, mineralima, željezom, fosforom, kalcijem, jodom, natrijem i kalijem, folnom kiselinom. Što je najvažnije, bogate su omega 3 kiselinama koje smanjuju rizik od bolesti srca i krvnih žila.

Kod kupovine dagnji trebate paziti na njihov miris koji bi trebao biti svjež, a nikako neugodan, također bi trebale biti čvrsto zatvorene. Preporuka je da se potroše unutar 24 sata od kupovine. Prije termičke obrade treba ih dobro oprati, iščetkati i skinuti im 'bradu', tj. dio kojim se drže za podlogu.

U Jadranu ih ima u uzgoju na brojnim lokacijama te su vrlo prihvatljive cijene. Pokušajte se odmaknuti od standardnih načina pripreme te ih pokušati dodati u juhe uz dodatak začinskog bilja, pokušajte sa salatama i thai inačicama. Ne bojite se ni sirovih verzija. Probao sam ih sirove sa sitno sjeckanim krastavcima, lukom, ukiseljenom rajčicom.

Kupite ih na tržnici, pročitajte o njima i zaronite bez straha. Vjerujte, isplatit će vam se.

Pikantne dagnje
Pikantne dagnje

Potrebni sastojci:

0,5 kg velikih dagnji
1 sitno sjeckana velika rajčica, bez sjemenki i kože
1 dl bijelog vina
1 čili papričica
1 žličica sitno sjeckanog korijandera
1 domaći limun
Bijeli papar
2 češnja češnjaka

Priprema:

Dagnje se otvore na pari te se meso odvoji od oklopa. Tekućina koja je ostala nakon što se dagnje odvoje procijedi se i sačuva. Na zagrijanu tavu stavi se maslinovo ulje i sitno sjeckani češnjak, kada zamiriše, doda se rajčica.

Rajčica se kratko propirja te se doda bijelo vino, korica i sok jednog limuna, čili i tekućina od dagnji. Sve se zajedno popapri, kratko prokuha te izlije preko mesa dagnji.

Pospemo korijandrom i ostavimo u hladnjaku nekoliko sati. Poslužimo hladno s tostiranim kruhom.