INTERVJU: ENVY ROOM

Domaći kraljevi vjenčanica otkrivaju: Kakav model pristaje baš svima i kojeg se pravila treba držati svaka mladenka

12.05.2018 u 13:02

Bionic
Reading

Dizajneri Vjeko Franetović i Nikica Ivančević, koji se kriju iza uspješnog brenda eNVy room, znaju kako obilježiti najljepši dan u životu svake buduće mladenke, a ovi domaći 'kraljevi vjenčanica', kako im često laskaju mediji, u razgovoru su nam, između ostalog, otkrili kakvu vjenčanicu odabrati i s kakvim se mladenkama susreću u svom showroomu

Odabir vjenčanice za većinu je djevojaka najvažniji detalj vjenčanog slavlja, a domaći dizajnerski dvojac eNVy room svakom sezonom trudi se budućim mladenkama ponuditi baš onaj model o kakvom su oduvijek sanjale. Svoju zajedničku modnu priču započeli su 2004. godine, a prepoznatljiv modni potpis osigurali su mnoštvom dizajnerski jednostavnih kreacija stvorenih od najfinijih materijala i zanimljivih detalja. Svoju vojsku obožavateljica prošle godine obradovali su otvaranjem showrooma u samom centru Zagreba, u kojem, osim dočekivanja potencijalnih klijentica, organiziraju predstavljanja novih kolekcija.

Brojne Hrvatice za najvažniji dan biraju upravo vaše vjenčanice. U čemu je tajna vašeg uspjeha?

Nema tajne. Stvar je samo u dobroj i raznovrsnoj ponudi te specifičnom stilu koji njegujemo. Naše su vjenčanice izrazito lagane, udobne i nepretenciozne. Jako je bitan i pristup mladenkama, a mi se trudimo da svaka od njih ima svoj mir i neometano vrijeme za isprobavanje vjenčanih modela. Imamo srdačan, iskren, direktan i prijateljski pristup.

Kako izgleda kreativni proces izrade vjenčanica eNVy rooma? Koliko se pri stvaranju bridal kolekcije povodite za aktualnim trendovima? Što vas inspirira?

Tko god kaže da aktualni trendovi nisu važni, taj laže. Izrazito je važno da vjenčanica korespondira s vremenom u kojem živimo, pritom zadržavajući dobru dozu bezvremenske klasike. Inspirira nas sve, no najviše naše klijentice. Jako je važno što one misli i kako dišu. Ima tu i slučajeva pokušaj – promašaj, ali sve je to škola koju kroz rad i vrijeme učiš. Neki modeli nisu toliko komercijalni, ali smatramo izrazito važnim imati ih u ponudi jer treba misliti i o tim mladenkama koje žele nešto potpuno drugačije od klasične vjenčanice, a nemaju to gdje pronaći. To su ti posebni modeli vjenčanih haljina koje daju vrijednost brendu.

Imate li neki najdraži model vjenčanice iz aktualne kolekcije?

Imamo. Haljina izrađena od svilene organze, dubokog dekoltea i s lepršavim volanima, raskošna u donjem dijelu i bez ikakvih suvišnih detalja.

  • +3
eNVy room, bridal kampanja Izvor: Promo fotografije / Autor: Marko Grubišić

Znamo da je svaka buduća mladenka za vas ista, no postoji li netko koga biste voljeli vidjeti u vašoj vjenčanici?

Zaista ne razmišljamo o tome. Ne sjećamo se nijednog trenutka kada smo pomislili 'joj, baš bismo voljeli da se ona uda u našoj vjenčanici'. Zahvalni smo zaista svakoj mladenki koja je odabrala naš dizajn za svoj važan dan u životu.

Bliži se vjenčanje Meghan Markle i britanskog princa Harryja. U kakvoj biste vi vjenčanici mogli zamisliti buduću članicu kraljevske obitelji?

Svakako u nečem malo modernijem, no ne mislimo da će se previše odstupati od kodeksa koji se mora poštovati kada je kraljevska obitelj u pitanju. No ipak očekujemo mali buntovni pomak. U kojem pogledu, vidjet ćemo.

  • +9
Meghan Markle Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Koliko sati utrošite na izradu jedne i koliko godišnje izradite vjenčanica s vlastitim potpisom?

Kako za koji model. Neke vjenčanice zahtijevaju manje sati rada, a neke više. Ovisno o tome koliko ima detalja što se ručno moraju sašiti, koliko je zahtjevna konstrukcija ili materijal za šivanje itd. Trenutno u ponudi imamo nešto malo više od 100 vjenčanih modela.

Koliko se Hrvatice povode za trendovima u svijetu vjenčanica i kakvim trendovima trenutno svjedočimo?

Trendovi se općenito u bridal modi sporije mijenjaju, ali se ipak mijenjaju. Iz godine u godinu vidimo promjene u ukusu i izboru vjenčanih modela. Nešto što nam se do prošle godine prodavalo kao ludo ove godine možda više nitko neće htjeti i zato nam je jako bitno osluškivati bilo tržišta. Teško nam je reći kakvi se stilovi i tipovi vjenčanica najbolje prodaju u drugim salonima jer kod nas su one drugačije, ležernije i nemamo istu publiku. U zadnjoj kolekciji stavili smo mali akcent na vjenčanice koje nemaju nimalo čipke i pokazale su se izrazito uspješnima.

Koja je, po vama, kultna vjenčanica u povijesti?

Ima ih mnogo. Izdvojit ćemo naravno Kate Middleton, Biancu Jagger i Carolyn Bessette Kennedy. Sve su tri različitih stilova.

Vjenčanica Biance Jagger Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Postoji li neki univerzalan model vjenčanice koji pristaje većini žena?

Vjenčana haljina A kroja s V izrezom je nešto što gotovo svakome pristaje.

Kakve modele vjenčanica savjetujete ženama ovisno o građi tijela i stilu?

U našem showroomu volimo pustiti mladenke da same instinktivno odaberu modele koje žele isprobati, pa makar i one totalno pogrešne, kako bi shvatile da taj kroj možda nije najbolji za njihovu građu tijela. No vjerujte nam, te su situacije rjeđe nego što bi netko pomislio. Najčešće žene znaju što im pristaje. No za one koje ne poznaju svoje tijelo i koje ne znaju koji stil odabrati uskačemo mi s prijedlozima i savjetima. Jako je bitno da mladenka ima kakvo-takvo mišljenje kako bi komunikacija bila lakša i da bismo skupa došli do idealnog rješenja u kojem će zablistati u tom važnom danu.

eNVy room Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Jure Perišić

Koliko neodlučne mladenke prihvaćaju vaše savjete pri finalnom odabiru?

Slušaju nas. No mi im pritom dajemo dovoljno prostora i uvažavanja kada su njihove želje u pitanju. Tu smo da usmjerimo, a ne da namećemo svoj ukus. To bi svakako bio i savjet za pratnju koja dolazi s mladenkom. Često pratnja polazi od nekog svog osobnog senzibiliteta prema modi i stilu, što je možda totalno različito od onoga što mladenka želi i tu nastaju najveći problemi, odnosno ne pomažu pri odabiru vjenčanice, nego rade upravo suprotno – zbunjuju mladenku i čine je nesigurnom.

  • +7
eNVy room, bridal kolekcija Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Na dogovoreni termin u showroomu dolaze li vam više klijentice s već stvorenom idejom o vjenčanici ili su često neodlučne? Kako ih savjetujete?

Kako kada. Neke mladenke dolaze sa slikom naše vjenčanice koju žele probati. Ako im savršeno legne, onda je to - to! Zapravo, uglavnom sve imaju nekakvu ideju o onome što žele ili ne žele, samo im treba malo pomoći oko usmjerenja pažnje na neke bitne detalje. Savjetujemo ih u onoj mjeri koliko procijenimo da je potrebno i ne želimo nikome nametati svoj ukus. To je razlog zašto mladenkama koje nas pitaju 'a što biste nam vi preporučili?' ne sugeriramo modele za koje smatramo da bi bili najbolji za njih, nego im kažemo da prvo same, prema svom instinktu, odaberu ono što im je vizualno jako lijepo, a tek nakon što su isprobale i kada vidimo da im nešto dobro stoji te da se u tome dobro osjećaju, nastupamo mi sa svojim prijedlozima i sugestijama prema kroju i stilu što im najbolje leži. Samo im nadopunimo ponudu i fokusiramo se na taj smjer za koji smo ustvrdili da je dobar za mladenku. Kasnije sve ide lako i brzo.

  • +4
eNVy room, bridal kampanja Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Postoji li neki model vjenčanice koji nikada ne biste preporučili nijednoj mladenki i zašto?

Ne. Svakoj mladenki kažemo - probaj. Neka proba, zašto ne!? Ponekad i ono za što mislimo da nekome neće stajati ispadne sasvim suprotno od očekivanog, a ponekad one same shvate da im to ne stoji i vrlo brzo odustanu od takvih modela te pritom otkriju nešto sasvim novo, na što možda nisu uopće računale i odabir krene u tom smjeru.

Odgovorite li ikada buduću mladenku od pojedine vjenčanice? Postoje li neka pravila kojih se uvijek trebamo pridržavati pri odabiru?

Glavno pravilo je da slušaju svoje srce. Nitko, niti mama, niti kuma, niti prijateljica, nije tu da kaže što je najbolje za nju. One same to moraju odabrati. I u konačnici to i odaberu, a nakon što su eliminacijom došle do idealnog modela jako dobro znaju što žele. Rijetki su slučajevi, ali ih ima, da mladenka zaista ne zna što želi i što joj stoji ili ne stoji, odnosno da nema apsolutno nikakvo mišljenje. S takvima klijenticama je najteže raditi jer je teško dobiti ikakvu reakciju i teško je odgonetnuti osjeća li se dobro u nekoj haljini ili ne. U tim situacijama najčešće odabir ovisi samo o mišljenju kume, mame, prijateljice ili budućeg muža.

Ovogodišnja predstavnica Hrvatske na Eurosongu Franka Batelić odabrala je haljinu s vašim potpisom. Kako je došlo do suradnje i koliko ste svojim savjetima utjecali na Frankin odabir?

S Frankom već godinama surađujemo, no posljednjih pola godine ta suradnja je intenzivnija nakon njene pauze u karijeri. Oko haljine za Eurosong smo se svi vrlo brzo složili. Ona je imala ideje o dojmu koji želi ostaviti na pozornici, a mi smo vođeni tom željom osmislili model koji će je u najboljem svjetlu prezentirati široj publici. Jako smo zadovoljni konačnim rezultatom.

  • +9
Franka Batelić na Eurosongu 2018. Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Andres Putting