LJUBAVNA KEMIJA

Dobar seks ženama muti pamet

08.03.2010 u 09:10

Bionic
Reading

Jeste li stvarno zaljubljene? Ili je vaš osjećaj povezanosti i bliskosti rezultat kemije? Naime, tijelo žena nakon seksa luči hormon oksitocin koji izaziva osjećaj bliskosti i na neki način zamagljuje njihov zdrav razum

Mnoge su žene bile u vezi za koju su znale da je pogrešna, ali su na neki način bile snažno vezane uz dotičnog muškarca. To se događa zahvaljujući hormonu oksitocinu koji bez problema zamagljuje ženin zdrav razum, a otpušta se za vrijeme i nakon seksa te u velikoj mjeri utječe na vezu i seksualni život.

Oksitocin može zakomplicirati stvari

Što je oksitocin?

Riječ je o jednom od mnogih hormona koje ljudsko tijelo proizvodi. Luči se kod oba spola, i to tijekom orgazma, a kod žena i tijekom poroda. Nazivaju ga i hormonom povezivanja, ali još uvijek nije posve jasno koja mu je svrha.

Prema mišljenju stručnjaka, oksitocin je način prirode da poveže muškarca i ženu da bi ostali zajedno i imali djecu. Ipak, nije sve tako jednostavno. Djelovanje oksitocina kod žena dodatno pojačava hormon estrogen, dok je kod muškaraca stvar drugačija. Naime, testosteron u njihovim tijelima ublažava njegov utjecaj. Upravo je to razlog zbog kojeg žene osjećaju veću povezanost nakon seksa od muškaraca.

Intenzivne emocije u kombinaciji s kemijom

Istraživanja su otkrila i da žene vežu oksitocin uz vrlo intenzivne emocije. Tijekom ispitivanja uočeno je da se razina oksitocina u tijelu povećavala kada bi se žene prisjećale intenzivnih veza u kojima je seks bio strastven, a zanimljivo je da je kod tih žena uočena i povećana anksioznost. Ništa čudno, s obzirom da su to bile pogrešne veze, temeljene isključivo na seksu, a trajale su samo zahvaljujući oksitocinu.

Stručnjaci smatraju da su brojna istraživanja pokazala da kemija igra znatno važniju ulogu u vezama nego što se dosad mislilo. Iako su potrebna još neka istraživanja, već sada je vidljivo da oksitocin ima važnu ulogu kod odlučivanja o ostajanju u vezi ili prekidu. Katkad sve upućuje na to da je veza loša te da je treba okončati, ali oksitocin 'prisili' ženu da ostane u destruktivnom odnosu.

Trebamo li preispitati svoje veze?

I da i ne. Iako je dobro da s vremena na vrijeme stanete i preispitate svoju vezu, ipak ne trebate misliti da je odličan seks i lučenje oksitocina jedini razlog zašto ste sa svojim partnerom. Ako veza dobro funkcionira i na drugim područjima, ne trebate strahovati. Međutim, ako je seks jedino područje gdje se slažete, onda je vrijeme da ozbiljno razmislite.

Oksitocin najjače djeluje na podsvjesnoj razini. Ako slutite da ima glavnu ulogu u vašoj vezi, razmislite malo o tom odnosu. Primjerice, ako se probudite nakon vruće noći i pomislite da je muškarac pored vas zapravo kriva osoba, ali jedan dio vas misli samo o tome da je seks fantastičan i da ste stvarno povezani, možete biti sigurni da je riječ o djelovanju oksitocina.