USPJEŠNE ŽENE

Djelujete li muškarcima prezaposleno i nedostupno?

16.06.2011 u 08:46

Bionic
Reading

Poslovni život ženama donosi niz zadovoljstava, no činjenica jest i da ljubavne veze lijepo ispunjavaju život, a uspješne poslovne žene to katkada zaboravljaju

'Ona je mlada, lijepa, pametna i uspješna, ali i sama.' Zvuči li vam poznato ta rečenica? Naime, 'ona' je samo dio skupine mnogobrojnih suvremenih žena koje na poslovnom polju bilježe velike uspjehe, ali na ljubavnom nikako da im krene. Zašto je to tako?

Posao može biti zadovoljstvo, ali i ljubav je lijepa


Ako je vjerovati nedavnom američkom istraživanju, muškarci se boje uspješnih žena. Baš u tom istraživanju, zabilježene su izjave muškaraca poput ove: 'Žene su za mnoge muškarce zastrašujuće i uobičajenim okolnostima, a gdje neće biti kada djeluju zaposleno, zauzeto u uspješno. Jednostavno djeluju nedostupne.'

Suprotni signali

Da u takvom razmišljanju ima barem malo istine, pokazuju i zaključci stručnjaka. Evo kako to pojašnjava dr. Bethany Marshall, autorica 'Deal Breakersa': 'Ženama se savjetovalo da rade na svojoj karijeri, i to iz dva razloga – prvi je da je lakše upoznaju muškarce dok iskušavaju nove stvari i otkrivaju nova mjesta, a drugi je što ih okupiranje karijerom na neki način čuva od usamljenosti. Ali ako ne usporite, možda nećete ni primijetiti kada muškarac pokaže da je zainteresiran za vas ili biste se možda mogli uvjeriti da vam je život već ispunjen i bez muškarca.'

Iako zaposlene žene iskreno vjeruju da traže ljubav i da su spremne za vezu, svojim ponašanjem zapravo šalju potpuno suprotne signale. Psiholozi objašnjavaju kako takve žene nisu ni svjesne da ne dopuštaju muškarcima da im se približe jer su život ispunile mnogobrojnim aktivnostima.

Što je rješenje? Vrlo je teško savjetovati bilo što i bilo komu, a posebno ženama koje smatraju da kad već nemaju vezu i djecu, da onda vrijeme trebaju iskoristiti za druge korisne stvari poput posla. Iako njihova logika donekle ima smisla, kažu psiholozi, takve bi žene ipak trebale imati na umu da život brzo prolazi i da se ne bi trebale odricati uživanja u zajedništvu s partnerom.

Stvoriti mjesta za ljubav
Rješenje je možda da malo stanu na loptu. Umjesto pet aktivnosti izvan posla, neka odaberu samo dvije pa će na taj način pronaći vremena da malo zastanu i razmisle o sebi i životu te da daju priliku nekom muškarcu da postane dio njihova života.

Neke žene, kaže dr. Marshall, jednostavno zaborave koliko je ljubav lijepa i kako veze mogu biti ispunjujuće: 'Život im preuzmu poslovne brige, a to si ne bi trebale dopustiti. Ovime, dakako, ne sugeriramo ženama da odbace svoje karijere, nego ih jednostavno blago usmjeravamo da u životu ostave i malo prostora za ljubav.'

Kakva je situacija danas na ljubavnom tržištu, dobro pokazuje i primjer 31-godišnje novinarke Anite Sethi. Uz posao, Anita piše roman, putuje često Južnom Amerikom, a obavlja i niz drugih dužnosti koje je sama odabrala. I što se dogodilo? Muškarac s kojim je posljednjim izašla rekao joj je da bi ipak volio imati ženu koju barem nekad može vidjeti.

U Anitinu primjeru mogu se prepoznati mnoge današnje žene. Neke od njih i ne razmišljaju o vezama, a neke se još uvijek nadaju. Te druge trebaju unijeti malo reorganizacije u život te uz poslovne gušte, uživati i u onim ljubavnim.