NERASKIDIVA VEZA

Dior u Indiji priredio modni spektakl za pamćenje

03.04.2023 u 09:22

  • +49

Dior FW23

Izvor: Profimedia / Autor: Indranil MUKHERJEE / AFP / Profimedia

Bionic
Reading

Francuska modna kuća uputila se daleku Indiju gdje je 30. ožujka predstavila novu ready-to-wear kolekciju za sezonu jesen/zima

Nakon pariške revije u veljači s fokusom na francuske muze brenda, Dior se uputio u Indiju kako bi proslavio vezu koja ga spaja sa zemljom Mahatme Gandhija.

Ispred Vrata Indije, glavne turističke atrakcije Mumbaija, održan je modni spektakl u režiji Diorove Marie Grazie Chiuri. Dizajnerica je ovom kolekcijom prvenstveno željela proslaviti Indiju, njezinu bogatu kulturu, znanje o vezu i umijeću izrade odjevnih predmeta.

Surađujući s povijesnom radionicom tradicionalnog indijskog veza Chanakya dugi niz godina preko umjetničkog obrta Dior, s kojom je također osnovala prvu školu vezenja, Chanakya School of Craft 2016. u Mumbaiju, Maria Grazia Chiuri promovirala je ovo iznimno umijeće kroz svoju kolekciju.

Vezovi ističu tradicionalne indijske motive na ravnim jaknama, kratkim cvjetnim haljinama ili hlačama mrkva kroja u svjetlucavim bojama. Tu su i redizajnirani sari, svilene pidžame, asimetrične i drapirane haljine i kaleidoskopski printovi.

Slavljenje veze između Diora i Indije

Sekvenca blokova boja posvećena svili isticala je reviju, posebno inspiriranu arhivama stvorenim u vrijeme Marca Bohana. Ovaj veliki couturier, koji je bio na čelu Diora od 1957. do 1988., poslao je svoje kreacije u Mumbai i Delhi u travnju 1962., a tada ga je indijska vlada pozvala kao glasnogovornika za trgovinu između Francuske i Indije.

Umjetnički direktor Diorovih ženskih kolekcija stoga je zamislio sofisticirane večernje kapute, ravne drapirane suknje, hlače i bolera, dostupne u različitim bojama (zelena, žuta, ružičasta, ljubičasta). Kolekcija koja slavi povijesnu, umjetničku i kulturnu vezu koja je desetljećima spajala modnu kuću sa Indijom.