ŠOKANTNI PODACI

Debljina je bolest koja vodi u smrt!

21.05.2013 u 16:12

Bionic
Reading

Pretilost je kronična bolest 21. stoljeća te jedan od najvećih zdravstvenih problema kako u Hrvatskoj tako i u svijetu

Pretilost je pošast modernog društva, a ni Hrvatska nije imuna na taj problem. Čak 64 posto muškaraca te 52 posto žena u Hrvatskoj ima prekomjernu tjelesnu težinu, pokazuju podaci Svjetske zdravstvene organizacije. Situacija je alarmantna i među hrvatskom djecom – 19 posto ih je prekomjerno teških, a sedam posto debelih.

U svijetu je trenutačno prekomjerno teških osoba oko 1,6 milijardi, od čega je 400 milijuna pretilih. Projekcije Svjetske zdravstvene organizacije predviđaju da će do 2015. godine u svijetu biti 2,3 milijarde osoba s viškom kilograma.

'Pretilost je kronična bolest 21. stoljeća te jedan od najvećih zdravstvenih problema kako u Hrvatskoj tako i u svijetu. Glavni razlozi koji dovode do debljine su tjelesna neaktivnost uzrokovana sjedilačkim načinom života, loše prehrambene navike te pušenje i alkohol', upozorava nutricionistica Mirela Marić iz poliklinike Aviva.

Napominje kako je debljina javno-zdravstveni problem koji je još uvijek problem u društvu i to ponajviše u smislu prevencije i liječenja. Iako mnogi ne shvaćaju, debljina je bolest, ona koja se naziva kroničnom, ali i najčešće progresivnom. 'To znači da se ne može liječiti čudotvornim sredstvima koja obećavaju mršavljenje u pet dana, nego ozbiljnim i multidisciplinarnim pristupom', naglašava nutricionistica Mirela Marić.

Tjelesna težina određuje se uz pomoć dviju osnovnih metoda. Prva od njih ujedno je i najpopularnija, a riječ je o određivanju Indeksa tjelesne mase. Što je indeks više izvan okvira urednih vrijednosti, to je veći rizik od raznih bolesti. Druga je metoda mjerenje opsega struka i iznimno je važna jer povećan opseg struka može dovesti do kardiovaskularnih i malignih bolesti, čak i kada Indeks tjelesna mase nije izvan okvira.

'Obećanja o brzom mršavljenju zavaravaju. Mršavljenje je proces koji zahtijeva vrijeme i interdisciplinarni pristup, ali i sudjelovanje liječnika psihologa, nutricionista i kineziologa. Svaka je osoba različita pa treba i različit program mršavljenja', objasnila je nutricionstica. Upravo takav individualan pristup svojim klijentima nudi poliklinika Aviva u sklopu programa Slim & Fit.

U slučaju Krunoslava Kovača, to se pokazalo iznimno uspješnim. Naime, Krunoslav je u program ušao u ljeto 2010. kao 28-godišnjak sa 167 kilograma. Nakon detaljnih pretraga te određivanja programa prehrane i redovitog vježbanja, Krunoslav je uspio smršavjeti 50 kilograma.

'Mršavljenje zahtijeva promjenu životnog stila, a za to treba vrijeme. Kad su mi rekli da će me za pet godina posjećivati na groblju ako nastavim ovako, shvatio sam da nešto moram mijenjati i to je bila prijelomna točka odluke. Prvih mjesec dana mi je bilo teško, ali kad sam su se pokazali prvi rezultati, postalo je lakše', ispričao je Krunoslav svoje iskustvo.

Nutricionistica Mirela Marić udijelila je i jedan vrlo koristan savjet svima onima koji će se odlučiti na promjenu prehrane i zdraviji način života: 'Ne izbacujte namirnice koje volite, nego im pronađite adekvatnu zamjenu. Primjerice, ako volite bijeli kruh, umjesto njega jedite raženi ili kukuruzni, a umjesto kravljeg mlijeka pijte rižino ili sojino. Nemojte se dovesti u situaciju da budete gladni jer ćete usporiti metabolizam, ali i pregladniti pa jesti više nego što vam je potrebno. Jedite stalno tijelom cijeloga dana, ali po malo. Kad stalno jedete, niste gladni.'