SAMO TRI ZVJEZDICE

Dacia Duster razočarala Euro NCAP

24.02.2011 u 12:28

Bionic
Reading

Premda smo već navikli na visoke ocjene nezavisnih agencija poput Euro NCAP-a, kada je pasivna sigurnost automobila u pitanju, s vremena na vrijeme dočeka nas i neugodno iznenađenje

Posljednji niz testova koje je europska agencija provela pokazala je da BMW X1, Mitsubishi ASX, Nissan Juke i Hyundai ix20 s pravom kotiraju kao veoma sigurni automobili u vlastitoj klasi.

Novi kvartet uknjižio je maksimalan broj zvjezdica, a inženjeri Euro NCAP-a imali su pozitivni osvrt i na prvi električni automobil koji je odradio testove – Mitsubishi i-MiEV, koji se na tržištu također nudi i kao Citroen C-Zero, odnosno Peugeot iOn.

Standardni testovi sigurnosti pokazali su da se karoserija i šasija ovog električnog mališana u sudaru ponašaju na uobičajen način, s vrlo dobrim zonama gužvanja i visokom razinom pasivne sigurnosti za putnike i prolaznike. U agenciji su također pažnju obratili na baterijski paket i njegov integritet u sudaru, kako isti ne bi predstavljao prijetnju od požara.

Kao najveće razočaranje za Euro NCAP-ove tehničare u posljednjoj seriji testova, pokazala se Dacia Duster koja je zaslužila tek tri zvjezdice. Automobil koji je u jednom izboru čak osvojio i nagradu za hrvatski automobil godine, istraživače je razočarao manjkom sigurnosne opreme, kao i lošom zaštitom za prolaznike. 'Razočaravajuće je da kompanija-majka Renault ne drži u podjednakoj mjeri do sigurnosti Dacijinih automobila kao što drži do vlastitih', primijetili su u Euro NCAP-u.