trikovi koji pale

Cvijet koji vene nemojte odmah opisati: Evo kako omiljenu biljku možete vratiti u život

01.10.2021 u 15:28

Bionic
Reading

Kada sobna biljka koja je do jučer cvala u punom sjaju krene venuti, čak i iskusni vrtlari se zabrinu. Ako se upravo to dogodilo vašoj omiljenoj biljci, ne brinite – evo što trebate učiniti kako biste je ponovo vratili u život

Sobnu biljku koja je počela venuti te je izgubila sjaj nemojte odmah otpisati – većina sorti može se vrlo lako oporaviti ako poduzmete prave korake. Uz pomoć ovih stručnih savjeta vrlo brzo ćete moći dijagnosticirati problem što će vam omogućiti da u najkraćem roku biljci vratite stari sjaj.

Dijagnosticiranje problema

Prvi korak vraćanja biljke u život je dijagnosticiranje samo uzroka zbog kojeg biljka vene. Svjetlost, voda i štetnici – točno tim redoslijedom obično obično su glavni razlozi zašto vaša sobna biljka ne uspijeva. Sve biljke trebaju svjetlo i vodu za preživljavanje, a svaka od njih zahtijeva različite količine tih sastojaka kako bi bila sretna i zadovoljna. Ako znate s kojom vrstom biljke imate posla, stručnjaci preporučuju da prvo provjerite da li doista trenutno zadovoljavate njezine osnovne potrebe za svjetlom i hidratacijom.

Količina svjetlosti

Ako ste otkrili da je vaša biljka koja voli sunce cijelo vrijeme bila u mračnom kutu sobe, rješenje je vrlo jednostavno. No ako niste sigurni koja vrsta i količina sunca treba vašoj biljci, tada je najbolje započeti sa samim osnovama. Prozori okrenuti prema jugu i zapadu pružaju najbolje svjetlo većini sobnih biljaka. Istočni prozori dobar su izbor za paprati, monstere i zamije jer te vrste mogu podnijeti manje sunčeve svjetlosti. S druge strane, sjeverni prozori uopće ne propuštaju puno svjetla i prikladni su za vrste kao što su biljka zmija i puzavci. Stručnjaci također preporučuju stavljati biljke na izravnu sunčevu svjetlost jer bi lako mogle izgorjeti pod sunčevim zrakama što će se manifestirati s oprženim, smeđim lišćem. Osim toga, nije loše ni provjeriti termostat. Naime, većina sobnih biljaka je tropske vrste te preferiraju temperatura između 21 i 26 stupnjeva.

Previše ili premalo vode

U prirodnom okruženju većina biljaka crpi vlagu iz zemlje, stoga je sobne biljke najbolje zalijevati pri dnu. Kako biste to postigli, vodom napunite plići tanjurić ili zdjelicu te teglu s biljkom stavite u nju, poput podloška. To će biti najbliže prirodnom načinu prikupljanja vlage kakav biljke prakticiraju u svom prirodnom staništu. Osim toga, to će vam dat dobar uvid koliko je biljci doista potrebno vode prilikom svakog zalijevanja.

Lončanica

Sve biljke obično se prodaju u plastičnoj posudi namijenjenoj za uzgoj, smještenoj unutar keramičke posude. Upravo je to pravi primjer kako biljku treba zasaditi u domu. Svaka biljka mora imati posudu rupama za odvod, i ne dopustite da vas itko uvjeri u suprotno. Držanje biljaka u posudama s rupama za odvod osigurava istjecanje vode i dopiranje zraka u niže tlo. Osim toga, presađivanje u takvim posudama je znatno lakše.

Štetočine

Biljke napadaju štetočine, to je baš poput prehlada koje nas napadaju. Štetočine jesu prirodna pojava, no zato je važno pri svakom zalijevanju dobro pregledati biljku. Brisanje lišća također je odlična navika jer će omogućiti da na vrijeme uočite promjene. Obavezno provjerite stražnju stranu lišća i mjesto gdje se grane spajaju s deblom, jer su to mjesta na kojima se štetnici vole sakrit. Štetočine su najčešće bube izgledaju poput sitnih vlažnih točkica, a uzrokuju opušteno lišće, slab rast i bijeli prašnjavi trag po lišću. Ako uočite štetočine, možete ga obrisati vatom lagano natopljenu s alkoholom. Također možete preventivno primijeniti sprej neemovog ulja jednom mjesečno.