SLATKI ZALOGAJI

Čoko-vani-bana torta je neodoljiva

09.01.2014 u 09:03

Bionic
Reading

Kremasta torta s beze korama i bananama je vrijedna truda

Iz kuhinje Ljiljane Nieder izašla su brojna slatka (i slana) mala remek-djela, a njezine odlične i do u detalje objašnjene recepte možete pronaći na stranici ljiljananieder.com i na Facebooku

Potrebni sastojci:

Tijesto br. 1:

7 bjelanjaka
prstohvat soli
7 žlica šećera
6 žlica mljevenih badema
1 žlica oštrog brašna
1 žlica kakao praha

12 žlica čokoladnog mlijeka

Tijesto br. 2 i 3:

6 bjelanjaka
na vrh noža soli
200 g šećera
2 žlice jabučnog octa

Krema br. 1:
1 vrećica pudinga s okusom čokolade
1 vrhom puna žlica škrobnog brašna (gustina)
80 g šećera
500 ml mlijeka
100 g tamne čokolade za kuhanje
125 g maslaca

3 velike banane
1 limun

Priprema:

Tijesto br. 1:
Pećnicu zagrijati na 175 °C. Dno kalupa za tortu (26 cm) obložiti papirom. Bjelanjke zajedno s malo soli čvrsto izraditi. Polako dodavati šećer neprestano miješajući (4-5 minuta). Brašno, bademe i kakao dobro izmiješati te dodati bjelanjcima i lagano metlicom za snijeg umiješati. Tijesto staviti u kalup, izravnati i peći oko 20 minuta. Pečeni biskvit ostaviti da se ohladi i jednom vodoravno prerezati.

Tijesto br. 2 i 3: Pećnicu zagrijati na 150 °C (s ventilatorom), a ako nemate ventilator u pećnici, uključite pećnicu na 170 °C gornji - donji grijači. Kalup za tortu (26 cm) prekriti papirom za pečenje, namazati maslacem i posuti brašnom. Tri bjelanjka s malo soli mikserom čvrsto izraditi. Dodavati postepeno 100 g šećera i žlicu octa, neprestano miješajući. Nastaviti miješati dodatnih 5 minuta, odnosno dok se šećer ne otopi i snijeg od bjelanjaka ne počne sjajiti. Čvrstu masu od bjelanjaka staviti u kalup, izravnati i peći oko 1 sat. Izvaditi iz pećnice i ostaviti da se potpuno ohladi. Na isti način se ispeče još jedna beze kora.

Krema br. 1: Puding, šećer i gustin dobro izmiješati, zatim dodati 100–150 ml mlijeka i glatko izmiješati, bez grudica. Preostalo mlijeko zakuhati, skloniti sa štednjaka, umiješati puding, zatim vratiti na štednjak i miješajući kuhati 1–2 minute. Skloniti sa štednjaka, umiješati narezanu čokoladu za kuhanje te miješati sve dok se čokolada ne otopi. Puding prekriti folijom svježine (na taj se način na površini neće stvoriti korica) i ostaviti da se ohladi. Maslac (sobne temperature) kremasto izraditi i postepeno mu dodavati ohlađenu kremu, neprestano miješajući. Kremu staviti u hladnjak oko pola sata, da se krema malo stegne.

Krema br. 2: Puding, šećer i gustin dobro izmiješati, zatim dodati 100 – 150 ml mlijeka i dobro izmiješati, bez grudica. Preostalo mlijeko zakuhati, skloniti sa štednjaka, umiješati puding, zatim vratiti na štednjak i miješajući kuhati 1–2 minute. Skloniti sa štednjaka, umiješati narezanu bijelu čokoladu te miješati sve dok se čokolada ne otopi. Puding prekriti folijom svježine i ostaviti da se ohladi. Maslac (sobne temperature) kremasto izraditi i maslacu postepeno dodavati ohlađenu kremu, neprestano miješajući. Kremu staviti u hladnjaku oko pola sata, da se krema malo stegne.

Slaganje torte: Banane oguliti, tanko narezati na ploške i preliti sokom od jednog limuna. Oprezno izmiješati. Na tanjur za tortu staviti jedan čokoladni biskvit i preliti ga sa 6 žlica čokoladnog mlijeka. Biskvit premazati s malo manje od polovine čokoladne kreme. Na kremu posložiti banane i prekriti jednom beze korom. Zatim beze premazati s manje od pola vanilin kreme i na kremu položiti čokoladni biskvit, koji također prelijemo sa 6 žlica čokoladnog mlijeka. Od preostale čokoladne kreme ostaviti jedan dio za ukrašavanje, a preostalom kremom premazati čokoladni biskvit. Na kremu posložiti preostale ploške banane i prekriti ih beze korom. Vanilin kremom premazati površinu torte i rubove, a od preostale čokoladne kreme praviti male hrpice (kao na fotografiji) i ukrasiti ih srebrnim perlicama.