NOVA SAZNANJA

Cjepiva protiv gripe nisu učinkovita kao što se vjerovalo

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 26.10.2011 17:40
  • Objavljeno 26.10.2011 u 16:55
Cjepivo svinjska gripa

Cjepivo svinjska gripa

Izvor: Sipa Press / Autor: JDD

Cjepiva protiv gripe nisu tako učinkovita kao što se ranije smatralo ali su još uvijek metoda izbora u borbi protiv epidemije sezonske gripe, pokazalo je američko istraživanje objavljeno u časopisu Lancet

Dosad najsveobuhvatnije istraživanje napravljeno je obradom podataka iz 31 ranijeg istraživanja gripe provedenih od 1998. godine i dovelo je do zaključka da cijepljenje protiv gripe daje tek ograničenu zaštitu kod odraslih osoba. Procjena je stručnjaka koju su izradili tu meta-analizu da su cjepiva protiv gripe u dobnoj skupini od 18 do 65 godina učinkovita u 59 posto slučajeva.

Učinkovitost cjepiva varirala je od godine do godine i u nekoliko sezona gripe nije uopće bilo dokaza o učinkovitosti cjepiva, navode autori.

'Ono što je jasno jest da moramo razviti nova i bolja cjepiva', kaže voditelj istraživanja Michael Osterholm sa Sveučilišta u Minnesoti.

U Americi godišnje od posljedica gripe umire između tri i 49 tisuća osoba, a takve oscilacije broja umrlih posljedica su nepredvidive prirode bolesti. Istraživanje nije obuhvatilo starije dobne skupine jer za njih nije bilo podataka u analiziranim istraživanjima.

'Umjerena učinkovitost ipak je učinkovitost. Ukoliko postoji jeftin, jednostavan i učinkoviti način koji će vam pružiti prilično dobru zaštitu, zašto biste čekali da se proizvede savršena zaštita?', smatra Andrew Pavia, infektolog iz Utaha.

Stručnjaci upozoravaju da su cjepiva protiv gripe poput vezanja u vozilu, koje je prihvaćeno kao mjera osiguranja iako ne spašava život kod svakog sudara.

Osterholmovo istraživanje pokazalo je i da cijepljenje oslabljenim virusom putem nazalnog spreja pokazuje najbolje rezultate kod djece od šest mjeseci do sedam godina života.

Američki mediji podsjećaju da je jedno nedavno istraživanje pokazalo učinkovitost takvog cijepljenja kod osoba starijih od 65 godina.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi