SVJETSKI TJEDAN IMUNIZACIJE

Cjepiva djeluju na sve: Imunizacija je ključna za sprječavanje bolesti i zaštitu života

24.04.2020 u 15:38

Bionic
Reading

Svjetski tjedan imunizacije koji se svake godine obilježava zadnjeg tjedna u travnju, promiče temeljnu poruku da je imunizacija ključna za sprječavanje bolesti i zaštitu života

Tema ovogodišnjeg Tjedna imunizacije je #VaccinesWork for All - cjepiva djeluju za sve, čime se naglašava da su cjepiva te ljudi koji ih razvijaju, isporučuju i koriste, istinski heroji procjepljivanja jer čuvaju zdravlje svih i svuda. Svjetska zdravstvena organizacija u veljači je izdala preporuke za sastav cjepiva protiv gripe u sezoni 2020./20201, a sukladno s preporukama započela je i proizvodnja cjepiva.

Gripa u Hrvatskoj godišnje uzme nekoliko stotina života, a Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da kumulativna stopa smrtnosti koja se može pripisati gripi iznosi 10 osoba na 100 000 stanovnika. Cijepljenje smanjuje pobol, komplikacije, broj posjeta liječniku, broj hospitaliziranih i umrlih zbog komplikacija gripe, potrošnju antibiotika i protuvirusnih lijekova te odsutnost s posla.

Cijepljenje protiv gripe u Hrvatskoj se provodi već više od 50 godina i jedna je od najučinkovitijih preventivnih intervencija u medicini, kako sa zdravstvenog tako i s ekonomskog aspekta.

Svjetska zdravstvena organizacija dala je uputu farmaceutskoj industriji za sastav cjepiva protiv virusa sezonske gripe u sezoni 2020.- 2021.

'Cjepiva su jedan od najvažnijih alata za sprječavanje epidemija i održavanja zdravstvene sigurnosti u svijetu. Ove godine slavimo 70. godišnjicu iskustva s cjepivima protiv gripe. Čvrsto vjerujemo da su cjepiva jedno od najisplativijih ulaganja u zdravstvu. U Mylanu smo ponosni na svoju dugogodišnju tradiciju i predanost podizanju svijesti i obrazovanja o važnosti cjepiva protiv gripe. To je ono što nas svakodnevno motivira i pokreće u našem radu!', kaže Željko Ravlić, direktor tvrtke Mylan Hrvatska d.o.o. U ovom vremenu globalne zdravstvene krize uzrokovane koronavirusom podizanje svijesti o važnosti godišnjih programa cijepljenja protiv gripe moglo bi doprinijeti i potencijalnom smanjenju ukupnog opterećenja gripom.

Pripreme za novu sezonu gripe započinju uobičajeno već s posljednjim danima tekuće sezone što svjedoči o opsegu i dugotrajnosti procesa proizvodnje sigurnog cjepiva u potrebnim količinama.

Savjetodavna skupina stručnjaka Svjetske zdravstvene organizacije održala je svoj sastanak u Ženevi krajem veljače ove godine, kako bi donijela preporuke o sastavu cjepiva protiv gripe za korištenjena sjevernoj hemisferi u sezoni 2020.-2021. Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da kumulativna stopa smrtnosti koja se može pripisati gripi iznosi 10 osoba na 100 000 stanovnika, dok cijepljenje i dalje predstavlja najučinkovitiju mjeru za sprječavanje teške bolesti uzrokovane gripom.

Zbog stalnih mutacija virusa gripe Svjetska zdravstvena organizacija svake godine iznova određuje sastav cjepiva protiv gripe te se na osnovu ovih preporuka proizvodi novo cjepivo s izmijenjenim sastavom djelatne tvari.

Tijekom spomenutog sastanka u Ženevi Svjetska zdravstvena organizacija preporučilaje da četverovalentno cjepivo protiv gripe za korištenje u sezoni 2020.-2021. na sjevernoj hemisferi sadrži sljedeće sojeve: A/H1N1, A/H3N2, B/Victoria i B/Yamagata.

Pojam 'podizanja imuniteta' u kontekstu prevencije raznih bolesti u javnosti je vrlo često korišten - osobito kada je riječ o uzimanju dodataka prehrani I drugih pripravaka, no najučinkovitiji način utjecaja na ljudski imunitet jest imunizacija, odnosno cijepljenje.