MASOVNA PROIZVODNJA

Čini se da pamučne vrećice ipak nisu toliko ekološki održive koliko mislite

06.09.2021 u 13:44

Bionic
Reading

Pamučne vrećice, za koje vjerujemo da su rješenje za smanjenje zagađenja i održivija alternativa plastičnim vrećicama za jednokratnu upotrebu, ipak nisu toliko ekološki prihvatljive kao što to tvrde brojni brendovi. Razlog je zapravo vrlo jednostavan – masovna proizvodnja

Prema pisanju New York Timesa, recikliranje pamučnih vrećica koje su zamijenile plastiku velikom broju trgovačkih marki oduzima gotovo jednako energije kao i njihova proizvodnja, pa je njihov utjecaj na okoliš štetniji nego što javnost misli. Proizvodnja pamuka je resursno intenzivan proces i zahtijeva ogromne količine vode za uzgoj vlakana; potrebno je naime između 10.000 i 20.000 litara za proizvodnju jednog kilograma pamuka. No čak i ako se pamučne vrećice recikliraju, logotipi i poruke ispisani na vrećicama ne mogu se reciklirati već se moraju izrezati iz tkanine, pri čemu se troši otprilike 10 do 15 posto pamuka, tvrde stručnjaci za recikliranje tekstila i ekološku održivost.

Studija Ministarstva okoliša i hrane Danske iz 2018. otkrila je da se vrećica od organskog pamuka mora iskoristiti 20.000 puta prije nego što ispuni ekološke performanse konvencionalnih plastičnih vrećica. Studija je također otkrila da su vrećice od organskog pamuka gore od onih izrađenih od konvencionalnog pamuka u smislu ukupnog utjecaja na okoliš, jer se ona od 'običnog' pamuka mora upotrijebiti 7.000 puta kako bi se umanjio utjecaj proizvodnje.

Evolucija pamučne torbice u statusni simbol dodatno je pogoršala stvari jer ih brendovi sad masovno proizvode. Shaun Russell, osnivač švedskog brenda za njegu kože Skandinavisk, rekao je za New York Times da brendovi od kupaca stvaraju 'mobilne oglasne ploče'. 'Bilo koji brend koja tvrdi drugačije laže', rekao je.

No neki su se brendovi toga svjesni traže održivije načine za smanjenje utjecaja svojih pamučnih vrećica. Suzanne Santos iz Aesopa rekla je da će tvrtka pretvoriti sastav njihovih vrećica u mješavinu recikliranog i organskog pamuka 60-40 jer se time 'smanjuje korištenje vode za 70 do 80 posto'. No neki su brendovi, poput Ally Capellino i Anye Hindmarch, otišli korak dalje i pamuk zamijenili tekstilom koji troši manje resursa, poput boca od konoplje i reciklirane vode.