RAZMIŠLJAJU ZELENO

Novost iz Ikee: Švedski div prodavat će rezervne dijelove za svoje proizvode

26.01.2021 u 12:17

Bionic
Reading

S nastojanjem da u poslovanje što više implementira svoja zelena uvjerenja, švedski div Ikea planira prodaju rezervnih dijelova za svoj namještaj. Uz zamjenske matice i vijke koje trenutno nude besplatno, u Ikei bi se tako uskoro mogli prodavati dijelovi namještaja kao što su noge, presvlake ili nasloni za ruke

Cilj je produžiti životni vijek proizvodima, ali i odbaciti ideju da su njihovi proizvodi za jednokratnu upotrebu.

Planovi prodaje rezervnih dijelova su još u ranoj fazi i kako je za Financial Times rekla direktorica održivosti u Inter Ikei Lena Pripp-Kovac, u tvrtki još testiraju razne proizvode. Datum lansiranja usluge još nije poznat.

Unatoč pokušajima produljenja trajnosti svojih proizvoda, u Ikei vjeruju da će utjecaj na prodaju novog namještaj biti ograničen, te da će u konačnici nova usluga pomoći da njihovi proizvodi postanu dostupniji.

Tvrtki ovo nije prvi potez u pokušaju duljeg korištenja njihovih proizvoda, umjesto da ih odbace kad kupe nove predmete.

Proške je godine tvrtka ušla na tržište rabljenog namještaja. Otkupljivali su neželjene police za knjige Billy i neke druge predmete iz svog asortimana, a zauzvrat su kupcima nudili bonove u vrijedonosti do 50 posto od prvobitne cijene, koje su mogli potrošiti u njihovoj trgovini.

Ponuda se odnosi na namještaj koji je obično bez presvlaka, poput poznatih polica Billy, stolaca i raznih stolova.

Sve proizvode koje ne mogu prodati, u Ikei će reciklirati, a cilj im je kažu 'potpuno kružno i klimatski pozitivno poslovanje do 2030. godine'.

U kružnom poslovanju proizvodi se recikliraju i materijali ponovno upotrebljavaju.

Iz tvrtke ističu da su prošle godine postigli cilj da više od 98 posto drvne sirovine dolazi iz obnovljivih šuma ili šuma kojima se gospodari odgovorno. Cilj im je da se od 2030. reciklira najmanje trećina drva.

  • +45
Ikein katalog za 2021. Izvor: Profimedia / Autor: Ikea