ONO SI ŠTO JEDEŠ

Često ste lošeg raspoloženja? Provjerite radite li ovu grešku u prehrani

03.02.2023 u 07:04

Bionic
Reading

Najnovije istraživanje dokazalo je da sastav mikrobioma jetre izravno utječe na raspoloženje te daje broj određenih bakterija direktno povezanih sa simptomima depresije

Razna znanstvena istraživanja godinama ukazuju na blisku povezanost između prehrane i mentalnog zdravlja. Sada je dokazano da postoje bakterije u jetri koje izravno utječu na naše raspoloženje i stav prema životu!

Riječ je o mikrobiomu jetre koji se sastoji od trilijuna bakterija iz probavnog trakta, a koje nastaju sukladno hrani koju jedemo. Istraživanje objavljeno u prosincu prošle godine detektiralo koje to točno bakterije utječu na depresiju.

Analiza podataka istraživanja predvođenog znanstvenicom Najaf Amin s Oxforda pokazala je da postoji 16 vrsta bakterija koje utječu na depresiju. Među njima najznačajnija je Eubacterium ventriosum, dobra bakterija čiji je nedostatak prvotno zamijećen kod depresivnih osoba koje su pretrpjele oštećenja mozga ili su pretile. Ovim istraživanjem je potvrđeno da ova bakterija ima izravan učinak na raspoloženje neke osobe.

Upravo zbog ovakvog učinka bakterija na raspoloženje i mentalno stanje razvila se čitava industrija probiotika i fermentiranih proizvoda koji nude mogućnost njihove nadoknade.

S druge strane, obilje bakterija Eggerthelle direktno utječe na pojavu simptoma depresije i zamijećeno je kod svih ispitanika.

Kako ova saznanja primijeniti u svakodnevnom životu?

Vrlo je zanimljivo otkriće da radimo veliku grešku traženjem utjehe u slatkoj ili masnijoj hrani (tzv. comfort food) jer ona nerijetko dovodi do promjena u jetri zbog kojih samo pojačavamo nastanak neugodnih osjećaja!

'Ako se osjećate depresivno, velika je vjerojatnost da vašoj jetri nedostaju dobre bakterije. Ako ih možete nadoknaditi, osigurat ćete si povoljnije uvjete za bolje raspoloženje', kaže Jack Gilbert, znanstvenik sa Sveučilišta u Kaliforniji.

Konkretno, ako ne unosite dovoljno vlakana, doći će do pada bakterija koje proizvode butirate, a bez njih se povećava osjećaj stresa, nastaju upale u organizmu i mogući su i simptomi depresije.

Iako ne zvuči nimalo revolucionarno, ovo istraživanje još je jednom dokazalo važnost konzumiranja većih količina voća i povrća te smanjivanja unosa rafiniranih šećera.

Dobra vijest je to da redovitim konzumiranjem probiotika, kojima obiluju proizvodi poput jogurta i kefira, na vjerojatno najjednostavniji način možete poboljšati zdravlje svoje jetre, a time i raspoloženje!

'Kada svi dokazi upućuju na to da su zdrava prehrana, tjelovježba i poneka stanka tijekom dana dovoljne da bismo značajno povećali svoje šanse za sreću, ne vidim zašto to svi ne bismo barem pokušali', zaključuje Gilbert.