SPORIJE KUŽE

Botoksirane osobe teže čitaju tuđe izraze lica

03.02.2010 u 08:00

Bionic
Reading

Tretman botoksom ne samo da otežava izražavanje emocija na licu, već stvara poteškoće i kod tumačenja izraza lica drugih ljudi

Istraživanje Sveučilišta Wisconsin pokazalo je da osobe kojima je uštrcan botoks sporije i slabije čitaju emocije. Stručnjaci misle da to ima veze s tim što ni sami nakon tretmana ne mogu napraviti bijesnu ili tužnu facu.

Profesor David Havas tvrdi da to znači da osobe poput Nicole Kidman teže znaju prepoznati ljute ili tužne osobe. U svom istraživanju prof. Havas dao je ispitanicima da čitaju rečenice koje su izražavale određene emocije, i to prije i nakon što im je ubrizgao injekciju botoksa. Rezultati su pokazali da je jednako vremena potrebno da se pročitaju sretne emocije neovisno o tome je li osoba botoksirana ili ne, dok se puno sporije čitaju negativne izraze lica.

'U psihologiji već dugo postoji ideja da, kad se smiješ, cijeli svijet ti uzvraća osmijeh. To je stara pjesma, ali ima smisla. A ovo istraživanje sugerira suprotno: kad se ne mrštiš, svijet ti se čini puno manje tužnim i bijesnim', rekao je prof. Havas.