KAŽU DA DJELUJE

Biste li vi isprobali ovu drastičnu dijetu?

30.08.2012 u 09:37

Bionic
Reading

Najnovija dijeta izazvala je podjele među stručnjacima. Jedni smatraju da je riječ o zdravoj i djelotvornoj dijeti, a drugi da je riječ o nezdravoj prehrani koja dugoročno donosi štetu

Jedan dan slobodno jedete koliko god hoćete hamburgera, pizza i slatkiša, a drugi dan jedete kao ptica, odnosno gotovo ništa.

Zvuči li vam to kao poremećaj u prehrani? Vrlo vjerojatno da, ali to je najnovija hit dijeta u koju se mnogu kunu da uspijeva.

Dijeta koju nazivaju 'prekid posta' postala je popularna nakon što je prilog o njoj emitiran na BBC-ju. Novinar ju je sam prakticirao i uspio je smršavjeti više od šest kilograma u mjesec dana.

Pet dana u tjednu normalno je jeo, a ostala dva dana unosio je svega 600 kalorija. Osim što je smršavio, novinaru se smanjila i količina masti u tijelu, a razine kolesterola dovedene su u normalno stanje.

Dijeta je u vrlo kratkom roku prikupila brojne sljedbenike, a mnogi stručnjaci kunu se u njezine pozitivne karakteristike. No ima i onih koji smatraju da dijeta nipošto nije dobra te da takav režim prehrane djeluje šokantno na organizam, što dugoročno može donijeti ozbiljne posljedice.

Za slučaj da vam je izgled ipak važniji od zdravlja, možete i sami iskušati dijetu. Ovo je prijedlog prehrane poznate kao 'prekid posta':

PONEDJELJAK
Jedite što god želite
UTORAK
Doručak: Dva pečena jaja i mali komad šunke
Ručak: Ništa
Večera: 100g pilećeg bijelog mesa bez kožice pripremljenog na grilu, 150 grama kuhanih krumpira i 100 grama brokule skuhane na pari
SRIJEDA
Jedite što god želite
ČETVRTAK
Doručak: Riba (najbolje bakalar) sa smeđom rižom i mladim lukom
Ručak: Ništa
Večera: Odrezak na žaru od sto grama (file) poslužen s kuhanim povrćem (oko 100 g)
PETAK
Jedite što želite

SUBOTA
Jedite što želite
NEDJELJA
Jedite što želite