ZIMSKO LJETOVANJE

Bijeg od hladne svakodnevice

20.01.2011 u 01:27

Bionic
Reading

Hladna i maglovita zima, iako ispod temperaturnog prosjeka, mnoge vuče da umjesto na skijanje odu na neko toplije mjesto. No kamo otputovati, a da ne upadnete u turističku gužvu i pritom se lijepo provedete

Unatoč krizi i općom pomamom za skijanjem, domaće turističke agencije svake godine nude nove egzotične destinacije. Iako su cijene u startu nešto skuplje, gotovo svi aranžmani mogu se dočekati i u last minute ponudama uz pogodnosti obročnog plaćanja.

Galapagos

Galapagos je dom brojnim i neobičnim životinjskim vrstama

Hrvatski turisti mogu krenuti na krstarenje otocima Galapagosa u organizaciji domaćih agencija, i to iz Ekvadora, južnoameričke zemlje bogate povijesne i umjetničke baštine. Obilazeći to neobično otočje, meku istraživača i znanstvenika, osjetit ćete se poput Charlesa Darwina koji je upravo na tom mjestu tridesetih godina 19. stoljeća otkrio teoriju evolucije. Inače, Galapagos je zbog jedinstvenog biljnog i životinjskog svijeta strogo zaštićeno područje i pravo čudo prirode za sve posjetitelje i turiste. Uz brojne životinjske vrste, na otoku uspijeva oko 560 autohtonih biljaka od kojih je čak trećina endemskih. Osim po divovskim kornjačama, poznat je i po dvije endemske vrste guštera, kopnenoj i morskoj iguani - jedinoj vrsti guštera koja može plivati pod morem.

Francuska Polinezija

Prekomorski francuski teritorij čini stotinjak otoka, među kojima su najpoznatiji Bora Bora, Mooreu i Tahiti. Otoci su vulkanskog porijekla, što ih čini iznimno lijepima, pa ne čudi da neprestano nadahnjuju mnoge umjetnike i osobe iz svijeta slavnih. Francuska Polinezija pravi je tropski raj u kojem možete pronaći sve čari egzotike, ali i mir romantike. Među ostalim, možete posjetiti farmu bisera na otocima Tahaai i Tuamotu ili otok Hiva Oa, gdje je živio slavni francuski slikar Paul Gauguin. U njegovom nekadašnjem domu danas je uređen muzej gdje možete pogledati reprodukcije njegovih najpoznatijih djela.

Kenija

Zbog ljepote krajolika i bogatstva životinjskog svijeta u Keniji su snimljeni mnogi kultni filmovi

Ljubitelji tropske klime koji pritom žele uživati u bogatstvima afričkog životinjskog svijeta svakako moraju posjetiti Keniju. Iako se jedinstveni prizori migracija životinja mogu vidjeti samo od lipnja do rujna, početak godine spada u toplija razdoblja, što ga čini pravim izazovom za zimogrozne Europljane. O ljepotama kenijskog krajolika ne treba previše govoriti - dovoljno je podsjetiti da su se tamo snimali mnogi filmovi: 'Snjegovi Kilimandžara', 'Mogambo', 'Moja Afrika', ali i drugi nastavak holivudskog akcijskog spektakla o doživljajima Lare Croft koju je utjelovila Angelina Jolie.

Zelenortsko Otočje (Cabo Verde)

Otočnu državu uz rub zapadne obale Afrike, prepoznatljivu po beskrajnim pješčanim plažama, u svijetu je proslavila world music diva Cesaria Evora. Tu je državu smještenu na 18 atlantskih otoka i vulkanskih otočića približila brojnim obožavateljima sunca, mora i neotkrivenih prirodnih ljepota. Krikovi robova koji su otamo odlazili u Ameriku otišli su u povijest pa na predivnim plažama i u selima te gastronomskim delicijama, umjesto kolonizatora, danas uživaju dobronamjerni gosti iz cijelog svijeta. Vodič Lonely Planet uvrstio je tu zemlju među 10 najpoželjnijih 2011. godine.

Katar

Isplati se otkriti katarsku prijestolnicu Dohu

Katar je poznat kao jedna od najrazvijenijih i najopuštenijih zemalja na Bliskom istoku, pa i njegov glavni grad Doha nije iznimka. Relativno neotkriven, taj grad s nešto više od 400 tisuća stanovnika dobra je prilika za upoznavanje života na Arapskom poluotoku. Dobra je prilika i za posjet susjednim Ujedinjenim Arapskim Emiratima ili Saudijskoj Arabiji. U unutrašnjosti te poluotočne države Perzijskog zaljeva možete uživati u pustinji te promatrati ili jahati deve u njihovom prirodnom okružju. Posjetitelji na posebnim farmama mogu upoznati i rijetke životinjske vrste kao što su velike antilope - oriksi - te posjetiti muzeje posvećene tradicionalnim rukotvorinama i načinu života kroz stoljeća.

Bocvana

Bocvana je prirodni raj koji je zbog eksploatacije dijamanata postao jedna od ekonomski najrazvijenijih zemalja Afrike. U organiziranim izletima prirodnim prostranstvima možete uživati u kampiranju, vožnji kanuom rijekom Chobe ili po područjima gdje ćete se mimoilaziti s krdima slonova. Jugozapadom zemlje dominira pustinja Kalahari, a gotovo trećinu teritorija pokrivaju nacionalni parkovi. Najvažnija turistička odredišta za safari su rezervat Moremi u delti Okavango i Nacionalni park Chobe.


Beirut je poznat kao Pariz Bliskog istoka
Libanon

Iako još uvijek na zlu glasu zbog ne tako davnih ratnih sukoba, Libanon je jedna od najzanimljivijih zemalja na Mediteranu. Tipična sredozemna zemlja cedrova, umjerene klime, maslina, vina i odlične kuhinje zaista ima što ponuditi. Uz glavni grad Beirut, poznat i kao Pariz Bliskog stoka, tu je plodna dolina Beka, očuvani ostaci rimskih hramova i naselja, vinogradi, a uz more stari gradovi koji pomorsku i ribarsku tradiciju čuvaju od starih Feničana. Strah od terorizma opravdan je kao i u ostalim bliskoistočnim zemljama, a u južnom dijelu moguće je naići na područja koja još nisu očišćena od mina.