VODIČ ZA PUTNIKE

Biciklom po svijetu

29.03.2013 u 11:06

Bionic
Reading

Jeste li ikada pomislili da vas vaš bicikl može odvesti na put oko svijeta čak i ako niste u top formi. Zapamtite da ne morate biti vrhunski sportaš da biste biciklirali po nekim od najzanimljivijih krajolika svijeta

Možda i sama ideja organiziranja vlastitog prijevoza na dva kotača zvuči zamorno, no oni koji su to učinili tvrde da je vožnja biciklom najbolji način putovanja. Osim što je ekološki prihvatljiv i predstavlja kvalitetan oblik vježbe i rekreacije, bicikl pruža nevjerojatan osjećaj slobode.

No prije nego što krenete na put, mnogo je stvari potrebno isplanirati pa evo nekoliko prijedloga o kojima svakako morate razmisliti.

Koliko želite biti na putu?

Prije nego što se odlučite krenuti na put, obavezno odradite nekoliko kraćih izleta 'pod opterećenjem'

Premda većina blogova ili web-stranica spominju ekstremno duge biciklističke podvige, važno je shvatiti da ne treba odustati ako na raspolaganju nemate tri godine za vožnju po svijetu. Uvijek možete isplanirati putovanje od mjesec pa čak i tjedan dana. Kao i na svakom drugom izletu, neophodno je samo uskladiti vrijeme i udaljenost koju želite prevaliti.

Gdje ići?

S obzirom na to da je mnogo enzuzijasta godinama putovalo biciklom, ne čudi da ima pregršt mapa biciklističkih tura po gotovo svim zemljama svijeta. Takve su karte vrlo korisne kada planirate svoju biciklističku avanturu. Ne zaboravite da se uvijek možete odlučiti i za vođenu turu te da cijeli put ne morate prijeći na biciklu, posebno ako na raspolaganju imate malo vremena. Ako planirate biciklirati na drugom dijelu svijeta, bicikl čak ne morate nositi sa sobom, već ga možete unajmiti na krajnjem odredištu. Svakako vodite računa o vremenu i godišnjem dobu u kojem planirate vožnju.
Ovisno o kontinentu na koji želite ići, provjerite i sljedeće web-stranice – www.duvine.com, www.europebicycletouring.com, bicycletouringpro.com/blog/ (Europa), www.adventurecycling.org (Amerika), www.spiceroads.com (Azija), tourdafrique.com (Afrika), www.cyclingtours.com.au (Australija i Novi Zeland).

U kakvoj ste formi?

Ako dnevno želite prevaljivati 70 kilometara i penjati se planinskim stazama, morate biti u pristojnoj formi i dobra zdravlja. Ako biciklom niste često odlazili na izlete, počnite polako loviti kilometre prije no što se odlučite za veliku avanturu. I vježbe rastezanja i snage bit će od velike koristi. Ne zaboravite da ćete vožnjom vrlo brzo uhvatiti svoj ritam i svakim prijeđenim kilometrom bit će bolje i lakše. Osim toga, vožnja prirodom toliko će vas zaokupiti da ništa drugo više neće biti važno.

Hoteli, hosteli ili kampiranje?

Neke mape predviđaju mjesta na kojima možete spavati svakog dana biciklističkog putovanja. Bez obzira na to kako ste dobro isplanirali svoj put, više je nego vjerojatno da sve neće uvijek teći prema planu. Zato je neophodno da na biciklističko putovanje ponesete šator, posebno ako vozite ruralnim područjima Azije ili Afrike.

Što ponijeti?

Uz biciklističku kacigu, prikladnu odjeću i obuću te putovnicu i šator na ovakvo putovanje obavezno morate ponijeti telefon, vodu i grickalice. Popis ostalih stvari ovisi o vremenu koje ćete provesti na putu i turi koju ste odabrali. Primjerice, ako ste odabrali vožnju nepristupačnim i izoliranim prirodnim područjima gdje na svakom koraku neće biti kupaonice i WC-a, razmislite o krajnostima poput biorazgradivog toaletnog papira. Na biciklu je, u svakom slučaju, dobro imati alat za manje popravke, pumpu i opremu za krpanje guma.

Koliko tereta možete nositi?

Već smo rekli da količina stvari koje morate ponijeti ovisi o izboru mjesta gdje želite biciklirati. Recimo, za pustinju sa sobom morate ponijeti i svu hranu te dosta vode. Da biste bili sigurni da svoj bicikl nećete preopteretiti, provjerite koliku težinu može izdržati pa izračunajte idealan omjer stravi koje vam trebaju i količine koju možete 'tegliti'.


I na kraju ne zaboravite trenirati...Prije nego što se odlučite krenuti na put, obavezno odradite nekoliko kraćih izleta 'pod opterećenjem', čak i ako se doživljavate vještim biciklistom. Nakrcajte na bicikl težinu tereta koji planirate ponijeti i vježbajte vožnju u raznim uvjetima. Takav biste trening trebali ponoviti nekoliko puta, što će vam, osim vježbe, koristiti i za realno sagledavanje vlastitih mogućnosti. Od velike će koristi biti i za podizanje samopouzdanja i motivaciju. Nakon svega, spremni ste za pustolovinu na dva kotača – sretan put.