ČITATELJI PIŠU

Bad Blumau - egzotična strana Austrije

09.10.2009 u 09:00

Bionic
Reading

Aaaa, neljudski krik dostojan Tarzana prolamao se naši malim stanom jednog kolovoškog jutra ovog ljeta. Kvragu, opet me čopilo u križima, razmišljao sam dok sam nepomična ležao na podu. 'Najbolje bi ti bilo otići u toplice', napomenula je najmudrija žena iz kuhinje, 'ni ti više nisi mlad, čim prijeđeš četiri banke, bace te u toplice. Ali, ne lezi vraže, odmah sam se bacio na surfanje netom i pronašao idealne toplice u Austriji - Rogner Bad Blumaű SPA

Bad Blumau pitoreksno mjestašce sa 1.986 duša koje se, sakriveno među brdima kao u našem Zagorju, nalaze same toplice koje je projektirao poznati arhitekt Friedensreich Dunkelbunt Regentag Hunderwasser. Otrcano zvuči, ali odiše neponovljivom bajkovitom atmosferom proizašlom iz toga da nijedan ugao građevine nije krut i čvrst, već zaobljen. Sam Friedensreich Hunderwasser je bio osebujan lik koji je već prije 4= godina zagovarao suživot prirode (drveće raste doslovno po samom krovu hotela) i zgrada, gdje se sve zajedno stapa. Noću divlji zečevi skakuću dok se šećete uokolo, po brežuljcima izraslim kao u crtiću o Teletubiesima.

Sam kompleks infiltriran je u prirodu svojim živim bojama te čudnim oblicima. Sastoji se do četiri kuće: osnovna, ciglena umjetnička, i kamena kuća. Svaka kuća je zasebna, a opet povezana s ostalim dijelovima (ima 2.400 različitih prozora). Tople i žive boje sa dosta zlatnih kupola koje svjetlucaju na suncu prizivaju ujedno i tursku arhitekturu, ali i utjecaj Afrike i Mediterana što skupa s prirodom stvara jednu organsku cjelinu. Nalazi se na 60 km od Graza u smjeru Beča. Toplice i hotel protežu se na 40 hektara površine gdje je smješteno 11 vanjskih i unutarnjih bazena sa termalnom i svježom vodom, valovima, saunama i ostalim forama. Sam kraj poznat je po termalnoj vodi za koju kažu da ima i ljekovita svojstva. Toplice se napajaju iz dva termalna izvora, jedan na 34-36 stupnjeva koji je blaži i 36-38 Celzijevih stupnjeva koji je snažniji i s najvećim postotkom minerala (tvz. Vulkania).

Zahvaljujući termalnoj vodi, u kraju uzgajaju bundeve po kojima je i poznat. Buće se koriste u svemu, od ulja, što je najraširenije, do raznih grickalica – ima čak i bućinih koštica s čokoladom. Hotel i toplice se hvale organskom hranom koja je uzgojena na obližnjim imanjima i zbilja je domaća. Što bi pohvalio moj stari prijatelj, porcije su više nego obilate (švedski stol za doručak i večeru). Višak kalorija natučenih na ovim aktivnostima može se bez problema uništiti plivanjem, skakutanjem i saunom sa svim mogućim tretmanima masaža. Osoblje je veoma uslužno, čak ako i ne govorite njemački. Atmosfera je veoma mirna, pa bih mjesto preporučio svakome tko želi odmak od konvencionalnog odmora. Malo jest skuplje, ali se isplati jer je egzotično, neobično, a ipak blizu i prihvatljivo.

U samom mjestu koje je udaljeno 15 minuta laganog hoda sve je prepuno cvijeća koje doslovno izvire iz imena samog mjesta (njem. blumau – cvijeće) nalazi se i mala farma konja koji prijateljski reagiraju na pridošlice. Osim po bundevama, kraj je poznat i po jabukama koje se i u toplicama nude na svakom koraku, pa nije neobično vidjeti nekog u ogrtaču za kupanje da nonšalantno gricka jabuke. Čudnim spojem arhitekture, prirode i prilikama u ogrtačima pomalo podsjeća na Monthy Pyton Flyng Circus, ali s izrazito pozitivnim predznakom.

Džentlmenski nisam previše pisao o cijeni koja se kreće od oko 115 eura naviše za dvokrevetnu sobu po osobi, uključen polupansion (ranije spomenuti švedski stol uključuje čak i sekt – austrijsku verziju šampanjaca koja mi je čak i bolja od razvikane francuske varijante). Napominjem da je cijena viša što se sezona više približava zimi (poseban čar predstavlja kupanje dok je vani sve u snijegu), a niža je ljeti. Stoga tankajte auto te se prepustite nečem novom, tako blizu, a tako nesvakidašnjem.