TKO BI REKAO

Bacate li i vi najzdravije dijelove voća i povrća?

10.03.2014 u 08:59

Bionic
Reading

Koliko je voće i povrće zdravo i važno za svakodnevnu prehranu, svima je poznato, no sigurno niste znali da guljenjem određenog voća, bacanjem lišća i sjemenki povrća zapravo bacite hrpu vitamina u nepovrat

Evo zašto nikada ne biste trebali bacati koru jabuke, naranče i lubenicu, kao ni lišće cikle i repe te bundevine sjemenke.

Kora jabuke

Antioksidans kvercetin nalazi se upravo u kori jabuke, a vrlo je dobar za pluća i mozak. Osim toga, kora jabuke sadržava više vitamina i vlakana od mesa i voća, piše Huffington Post

Stabljika blitve
Studija iz 2006. pokazala je kako svijetlozelene stabljike blitve ima značajne količine glutamina, aminokiseline koja igra bitnu ulogu prilikom ozdravljenja i oporavka tijela. Umjesto da bacate stabljike, radije ih nasjeckajte na sitno i skuhajte zajedno s lišćem.

Narančina kora
Prema studiji iz 2004., kemijski spoj u narančinoj kori i kori drugih agruma može imati utjecaj na snižavanje kolesterola koji čak može biti jači i od nekih lijekova na recept. Spojevi kao što su flavoni, kako se navodi u studiji, objašnjavaju zašto su agrumi sjajni za srčane bolesti i upale. No to ne znači da morate doslovce zagristi koru; dovoljno ju je naribati na jelo ili desert.

Lišće cikle
Premda se ovo povrće uzgaja prvenstveno radi korijena, kako piše The Complete Leafy Greens Cookbook, cikla se prvotno uzgajala upravo zbog svoga lišća. Lišće cikle skuhajte zbog velike količine željeza te vitamina A i K koje sadržavaju, a okus će vas iznenaditi – nešto između cikle i kelja.

Kora lubenice
Vodenasto meso ove ljetne slastice sadrži aminokiselinu zvanu L-citrulin za koju se smatra da poboljšava sportsku izvedbu i smanjuje bolove u mišićima. No citrulin, koji također pomaže ukloniti dušik iz krvi, kako je otkriveno u studiji iz 2003., u još se većoj količini nalazi u samoj kori lubenice.

Listovi repe

Baš kao i sama repa, listovi ovog povrća su istovremeno slatki i ljutkasti. Poput lišća cikle, listovi repe imaju visok udio vitamina A i K te su sjajan izvor vlakana, željeza i kalija.

Krumpirova kora

Premda je poznato koliko je krumpir zdrav, činjenica da je njegova kora bogata vlaknima možda i nije tako poznata. Osim vlakana, krumpirova kora sadrži i vitamin B i C, željezo, kalcij i kalij te druge hranjive tvari. No to ne znači da si na tanjuru trebate servirati samo krumpirovu koru, već se počastite finim pečenim krumpirom zajedno s korom.

Bundevine sjemenke

Sljedeći puta kada razrežete bundevu, nikako nemojte bacati sjemenke. Naime, oko pola šalice bundevinih sjemenki sadržava više od preporučene dnevne doze magnezija. Upravo je nedostatak magnezija povezan s pojavom srčanih problema, osteoporozom i glavoboljom. Bundevine sjemenke također su bogate željezom i proteinima koji su vrlo bitni u snižavanju lošeg kolesterola.