SAMO UZ GUBITAK TEŽINE

Artroza kod pretilih pacijenata može biti spriječena

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 28.06.2013 15:31
  • Objavljeno 28.06.2013 u 09:00
vaga debljina pretilost težina

vaga debljina pretilost težina

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock/Getty images

Gubitak težine može spriječiti i značajno ublažiti simptome osteoartritisa odnosno artroze, progresivne bolesti zglobova, zaključak je članka objavljenog u časopisu Journal of the American Academy of the Orthopaedic Surgeons (JAAOS). U članku se navodi kako pretilost zapravo može biti uzrok biomehaničkih i upalnih promjena koje uzrokuju artrozu te boli i gubitka pokretljivosti povezanih s tom bolešću

Sadržaj: Gubitak težine može spriječiti i značajno ublažiti simptome osteoartritisa odnosno artroze, progresivne bolesti zglobova, zaključak je članka objavljenog u časopisu Journal of the American Academy of the Orthopaedic Surgeons (JAAOS). U članku objavljneom u Medical newsu se navodi kako pretilost zapravo može biti uzrok biomehaničkih i upalnih promjena koje uzrokuju artrozu te boli i gubitka pokretljivosti povezanih s tom bolešću.

'Postoji jasna poveznica između pretilosti i artroze koja proizlazi iz biomehaničkih i sistemskih čimbenika. Sistemski čimbenici čine se značajnijima', istaknuo je Ryan C. Koonce, kirurg ortoped na klinici Skagit Regional Clinic u Mount Vernonu i jedan od autora članka.

U članku se ističe kako bi se gotovo polovina slučajeva artroze koljena u Sjedinjenim Američkim Državama mogla izbjeći da nije bilo pretilosti kao čimbenika rizika, a ističu se i druge teze:
•prekomjerna tjelesna težina i opterećenje određenog zgloba dovodi do njegovog povećanog trošenja
•pretili odrasli ljudi imaju previše bijelog masnog tkiva koje može uzrokovati upale
•pretilost se smatra temeljnim uzrokom povišenog tlaka, inzulinske rezistencije i ostalih metaboličkih sindroma
•pretilost je snažan čimbenik rizika za pojavu boli, osobito u području mekog tkiva kao što su tetive
•smanjenje tjelesne težine može umanjiti bol, obnoviti funkcionalnost zglobova i poboljšati kvalitetu života oboljelima od artroze, a možda i spriječiti 111.206 operacija zamjene koljena koje se provode svake godine.

'Vrlo je važno da liječnici budu svjesni različitih načina na koje pretilost uzrokuje artritis, ne samo radi liječenja već i radi sprečavanja nastanka bolesti. Zanemarujemo mršavljenje kao primarnu terapiju za artritis i bol u zglobovima', rekao je dr. Jonathan Bravman, profesor-asistent na Odjelu ortopedije Sveučilišta u Coloradu i koautor istraživanja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!