vječna inspiracija

Angelina Jolie pokreće Atelier Jolie, brend koji obećava puno više mode

18.05.2023 u 12:10

Bionic
Reading

Stil Angeline Jolie godinama izaziva divljenje. Iako slavna glumica redom bira minimalističke i neupadljive komade, njezina sofisticiranost i elegancija vječna su inspiracija. Nema sumnje, Angelina zna ponešto o modi, a sada je to odlučila spojiti sa humanitarnim radom te lansirati modni brend Atelier Jolie

Angelina Jolie dospjela je na naslovnice prošlog tjedna kada je objavljeno da će biografski film Maria Callas, redatelja Pabla Larraín (koji stoji iza filmova Spencer i Jackie) u kojem bi ona trebala glumiti biti kupljen na filmskom festivalu u Cannesu. Ali, kako piše Vogue, to nije njezin najveći naslov ovog mjeseca već činjenica da Angelina Jolie pokreće modni brend.

Naime, glumica, redateljica i bivša veleposlanica dobre volje Ujedinjenih naroda i posebna izaslanica pokreće Atelier Jolie, novi namjenski usmjeren brend koji će koristiti mrtve zalihe i iskoristiti sposobnosti 'izbjeglica i drugih talentiranih, nedovoljno cijenjenih skupina, postavljajući uh na dostojansvene položaje temeljene na vještinama'.

Tu vijest Angelina je objavila na svom Instagram profilu napisavši: 'Danas započinjem nešto novo - kolektiv u kojem svatko može stvarati... Atelier Jolie mjesto je za kreativne ljude koji surađuju s vještom i raznolikom obitelji stručnih krojača , proizvođača uzoraka i obrtnika iz cijelog svijeta. To proizlazi iz moje zahvalnosti i dubokog poštovanja prema mnogim krojačima i proizvođačima s kojima sam surađivala tijekom godina, želje da iskoristim visokokvalitetni vintage materijal i materijal koji je već dostupan, a također i da budem dio pokreta za kultiviranje više samoizražavanja.'

Inače, Angelina je poznata po modnom minimalizmu i visokoj dozi sofisticiranosti. Njezini modni izbori naginju prema jednobojnim, minimalističkim, uglavnom anonimnim dizajnima (osim modnih dodataka) koji osiguravaju da je priča bude o njoj, a ne o modi koju nosi. Unatoč tome, njezin osobni stil tema je brojnih članaka i modnih rasprava. Ono što nosi u zračnu luku, njezine cipele, njezini kratki topovi, odlična kolekcija kaputa i vječnih torbi – sve to redovito privlači pažnju milijuna ljubitelja mode.

Nedavno su njezini modni izbori, kao i izbori njezine djece tinejdžera, naglasili vrijednost ponovnog nošenja i recikliranja stare odjeće. Na premijeri Marvelovog filma Eternals njezine kćeri Shiloh i Zahara nosile su komade iz mamine arhive.

Više od 100 milijuna tona tekstilnog otpada svake godine završi na odlagalištima. Čini se da je Atelier Jolie osmišljen kako bi riješio tu krizu. 'Moći ćete popraviti ili preraditi komade iz svog ormara koje želite oživjeti, usavršiti način na koji vam pristaje, udahnuti novi život onome što je moglo biti bačeno i stvoriti kvalitetnu odjeću iz nasljeđa s osobnim značenjem,' navedeno na internetskoj stranici brenda.

  • +3
Angelina Jolie Izvor: Profimedia / Autor: BONNIE CASH / UPI / Profimedia

Spominjanje izbjeglica je intrigantno obzirom da je prošlog tjedna u SAD-u istekao 'Tile 42', mjera iz razdoblja pandemije koja je vlastima omogućavala da brzo vrate migrante s razlozima temeljenim na javnom zdravlju. Sada bi Sjedinjene Države vrlo vjerojatno mogle suočavati s rastućim, rekordnim brojem tražitelja azila.

Što god Atelier Jolie postao, Angelina Jolie je itekako dobro pozicionirana na ovom području. Uz glumu i režiju, provela je dva desetljeća radeći za Agenciju UN-a za izbjeglice, izvodeći više od 60 terenskih misija, posljednju u Jemenu i Burkini Faso, čime je izgradila svijest o ljudima koji su prisiljeni na bijeg. Također, u autorskom tekstu u londonskom The Timesu iz 2015., čiji je koautor Arminka Helić, kritizirala je nedjelovanje vlade, tvrdeći da je rast raseljenih osoba 'neodrživ i izvan onoga što međunarodne humanitarne organizacije mogu podnijeti'.

  • +4
Angelina Jolie Izvor: Profimedia / Autor: TheImageDirect.com / The Image Direct / Profimedia