ORIGINALAN PRIKAZ

Američka novinarka nudi svjež i zanimljiv pogled na Hrvatsku

27.09.2016 u 16:04

Bionic
Reading

Časopis Los Angeles Times Hrvatska je osvojila svojim tradicionalnim načinom života. Amerikanci tek otkrivaju ono što Europljani odavno dobro znaju – Hrvatska ima odličnu hranu, vino te bogatu kulturu i povijest

Zagreb

Los Angeles Times odmah na početku svog članaka nije propustio napomenuti kako u okolici Zagreba ima više od 90 dvoraca do kojih se može doći cijelom mrežom biciklističkih staza. U samom gradu autorica članka Margo Pfeiff uživala je u mirisu kave i peciva u jednom od mnogih zagrebačkih kafića.

Oduševljena poviješću grada koju se lako može vidjeti iz plavih tramvaja, Margo Pfeiff posebno je istaknula nasljeđe stotina godina habsburškog utjecaja na arhitekturu.

Autorica je posjetila Oktogon i Dolac prije nego je probala štrukle u hotelu Palace. Nije joj promakla ni činjenica da Zagreb ima priličan broj skulptura koje je napravio Ivan Meštrović.

Gornji grad nikoga ne ostavlja ravnodušnim pa stoga ne čudi što ni autorica nije odoljela njegovim čarima. Prošetala je labirintom uličica, preko Trga sv. Marka, sve do zagrebačke katedrale.

Na kraju je napomenula kako Zagreb ima mnoštvo muzeja, a među njima je istakla Muzej propalih veza koji je 2011. dobio Europsku nagradu za najinovativniji muzej.

Samobor

Kako nije daleko, autorica je posjetila i Samobor. Kontrast između urbanog i prirode dao joj je osjećaj kao da je putovala znatno dalje od dvadesetak kilometara.

U Samoboru je posjetila muzeje te pojela kremšnite po kojima je to mjesto poznato. Spomenula je kako osim stoljećima starih dvoraca i crkvi, Samobor puno nudi i onima koji su skloniji aktivnijem stilu života.


Jastrebarsko

Između Samobora i Jastrebarskog proteže se područje puno gora i dolina prepunih vinograda i obiteljskih farmi. Plješivica je poznata po svom vinu.

Čak 30 vinarija nalazi se na vinskoj cesti, među njima Korak i Tomac. Autorica je saznala da je mogla i nešto pojesti, samo da je unaprijed nazvala. No, srećom, osim vinarija, na vinskoj cesti ima i restorana s prekrasnim pogledom na vinograd.

Autorica je jednu noć provela kod Cibana na njihovoj obiteljskoj farmi, kušajući plodove njihove vinarije, sagrađene još 1855. godine. Cijela atmosfera autoricu je podsjetila na Toskanu.

Rovinj

Margo Pfeiff sljedećeg dana našla se na autocesti koja ju je odvela do Buzeta na istarskom poluotoku. U regiji najboljih tartufa autorica se upoznala s obitelji Karlić te doručkovala jaja s naribanim bijelim tartufima. S Karlićima i njihovim psima, dopisnica je dva sata šetala u potrazi za tartufima.

U Istri je lako naći bilo što vezano uz gastronomiju – vinarije rade i svoje maslinovo ulje, drže nekoliko pasa kako bi mogli pronaći koji tartuf, a rade i svoj putar i sir. Turisti lako mogu slučajno nabasati na mlinove stare 600 godina koji su još uvijek u upotrebi, kao i na skrivene restorane s odličnom hranom.

Grožnjan i Motovun poslastica su za ljubitelje umjetnosti, a Rivijera je kao stvorena za ljetno ljenčarenje. Autoricu je put na kraju doveo na kamene ulice Rovinja, gdje je pojela tradicionalno pripremljenu svježu ribu.