SNAGA TESTOSTERONA

Alfamužjaci nisu dobri suradnici

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 01.02.2012 11:50
  • Objavljeno 01.02.2012 u 09:45
muškarac žena ured posao

muškarac žena ured posao

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Hormoni moderiraju procesima donošenja odluka, a testosteron nas čini egoističnima, tvrdoglavima i lošim suradnicima na poslu

Mačo muškarci jako se žele istaknuti, ali čini se da ih testosteron neće dovesti do dobrih rezultata na radnom mjestu. Osobe kojima je testosteron gorivo vjerojatno su samouvjerene i tvrdoglave, a visoka razina muškog spolnog hormona

može dovesti do loše suradnje u radnom okruženju, otkriva studija koju navodi Msn.com

U istraživanju, u simuliranom radnom okruženju, dodatni testosteron bio je ključna razlika među ispitanicima koji su se ponašali egoistično i favorizirali vlastite odluke nad procjenama ostalih kolega.

'Testosteron utječe na naše odluke čineći nas egoističnima', kaže dr. Nick Wright s londonskog University Collegea koji je vodio istraživanje: 'U velikom broju slučajeva taj nam hormon omogućuje da nađemo najbolje rješenje za problem, ali ponekad nas previše testosterona čini slijepima na razmišljanja drugih.'

Znanstvenici nisu testirali učinak na alfamužjacima, nego na ženama koje imaju nisku bazu testosterona, pa je razinu tog hormona bilo lakše mijenjati. Istraživači su proveli ispitivanje na 17 parova ženskih volontera. Tijekom dva dana u tjednu obje su sudionice u svakom paru dobili dodatak testosterona, a zatim placebo, te je praćena njihova razina suradnje.

Otkrića, objavljena u časopisu Proceedings of the Royal Society B, mogla bi objasniti utjecaj dominantnog pojedinca na odluke grupe. 'Kad donosimo odluka u grupama, mi igramo na tankoj liniji između suradnje i vlastitog interesa. Pokažemo li se previše kooperativni, nikada nećemo provesti svoju ideju, a ako inzistiramo na svom stavu, vjerojatno nećemo imati cjelovitu sliku', kaže dr. Nick Wright. Prethodna su istraživanja pokazala da hormon oksitocin tjera ljude da bolje surađuju.

'Čini se da našim ponašanjem upravljaju hormoni, oksitocin nas čini spremnima na suradnju, ali ako samo jedan hormon djeluje na naše donošenje odluka u grupi, onda je vjerojatno da proces donošenja odluka nije u ravnoteži', rekao je dr. Wright. Testosteron igra ulogu u velikom rasponu društvenog ponašanja. Studije su kod žena zatvorenika povezale antisocijalno ponašanje i agresivnost s višim razinama testosterona.

Znanstvenici vjeruju da taj hormon može imati veliku ulogu u motivima ljudi da dominiraju drugima. 'Suradnja s drugima ima očite prednosti u razmjeni znanja i iskustava, ali mi znamo da to uvijek ne funkcionira, pogotovo ako jedan alfamužjak ili alfaženka dominiraju procesom donošenja odluka grupe', kažu autori studije koja pomaže razumjeti kako hormonalni faktori mogu poremetiti radnu zajednicu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi