GENIJALNA IDEJA

Ako vam se ne da mijesiti tijesto za pizzu, probajte ovu zdravu i preukusnu varijantu

23.09.2020 u 13:38

Bionic
Reading

U potrazi za zdravim i ukusnim receptima koji će nahraniti i tijelo i dušu, nabasali smo na zanimljiv recept koji na profilu Opet gladni na Instagramu predlaže talentirani hrvatski food bloger Hrvoje Stojanov. Umjesto klasičnih mini pizza od tijesta, razveselite ukućane zdravom varijantom od patlidžana, jednako ukusnom i još sočnijom

Patlidžan je vrlo hranjivo, mesnato povrće s niskim udjelom ugljikohidrata, idealno za ovakav tip jela. Ako pazite na prehranu, ovo je prava namirnica za vas, jer patlidžan ne sadrži masti i ima svega 20 kalorija po šalici. Bogat je vlaknima, zbog čega pridonosi osjećaju sitosti, a prema nekim istraživanjima, klorogenična kiselina prisutna u plodu učinkovito doprinosi smanjenju masnih naslaga.

Ako vam se ne da mijesiti tijesto za pizzu kao i Hrvoju Stojanovu, jednostavno skoknite u trgovinu po patlidžane i uobičajene sastojke za pizzu te se počastite zdravim i ukusnim jelom u kojem ćete uživati bez grižnje savjesti. Količinu sastojaka odrediti sami, ovisno o apetitima vaših ukućana, a u nastavku pogledajte detaljne upute.

Sastojci

  • patlidžan
  • topljivi sir za pizzu
  • šunka za pizzu
  • pasirana rajčica
  • sol
  • šećer
  • origano
  • cherry rajčice
  • svježa blitva/špinat narezani na trakice

Priprema

1. Patlidžan narežite na kolute debljine cca dva centimetra.

2. Posolite s obje strane te posložite na kuhinjski papir.

3. Pećnicu zagrijte na 220 stupnjeva. Pekač obložite papirom za pečenje te po njemu rasporedite patlidžan. Pecite 20 min.

4. Dok se patlidžan peče, naribajte sir, narežite šunku i pripremite umak od rajčice (pomiješajte pasiranu rajčicu, sol, šećer, papar, origano), a svježi špinat ili blitvu narežite na trakice.

5. Kad se patlidžan ispekao, premažite svaki kolut umakom od rajčice, posipajte sir, šunku na trakice, špinat, na tanke kolute narezane cherry rajčice i po vrhu origanom.

6. Vratite u pećnicu i pecite još pet, šest minuta.

U slast!