DRUGAČIJI POGLED

A tko se ne bi zaljubio u Zagreb nakon ovoga?

09.01.2014 u 11:54

Bionic
Reading

Washington Post objavio je neobičnu ljubavnu priču - onu u kojoj se Zagrepčanka nakon dva desetljeća zaljubljuje u svoj grad

Anja Mutić, 38-godišnja Zagrepčanka koja piše za niz poznatih publikacija kao što su Washington Post, Wall Street Journal i Lonely Planet, već godinama putuje svijetom i iznosi svoje doživljaje. Njezin najnoviji tekst objavljen u Washington Postu posvećen je Zagrebu i Hrvatskoj ili, bolje rečeno, njezinoj novopronađenoj ljubavi prema rodnome gradu.

'Prije 20 godina, kada sam napustila svoj rodni grad, Zagreb je bio znatno drugačiji. Nije bilo traženih i cijenjenih restorana, a ni poznatih chefova… Tada je Zagreb za mene značio duge zime ispunjene maglom, sive fasade u raspadu i nedostatak mogućnosti, ali i raznolikosti. Dok sam živjela u Hrvatskoj, žudjela sam za svijetom', napisala je Anja.

Upravo zbog tih, ali i mnogih drugih razloga, Anja je 1993. nakon završetka srednje škole krenula u bijeli svijet. Zagrebu se vraćala u povremene posjete i to najmanje jednom godišnje, a katkada je ostajala i po nekoliko tjedana. No predug boravak izazivao je u njoj tjeskobu. Ipak, primijetila je da u posljednje vrijeme njezini posjeti rodnom gradu traju sve dulje, a i postaju sve češći. Anja je primijetila da se u dva desetljeća Zagreb ipak pretvorio u manju metropolu pulsirajuće energije.

Kako je uočila, puno toga se promijenilo. Primjerice njezina Martićeva ulica u kojoj su se 80-ih prodavali automobilski dijelovi danas je za nju puno zanimljivija jer obiluje zanimljivim kafićima i živopisnim trgovinama. Primijetila je Anja da se danas u Zagrebu daju pronaći i sjajni restorani koji nude izvornu hranu i vina, ali pripremljenu na drugačije i inovativne načine. Vesele je i novi klubovi koji nude zanimljive provode, slastičarnice s maštovitim kolačima, dućani zdrave i domaće hrane koje otkriva na svakom koraku, ali i koncertna ponuda grada.

'Zagreb još uvijek djeluje kao mlađi brat Beča, kao manje uspješan rođak koji se jako trudi dokazati da je vrijedan Europe, unatoč grubim rubovima koji podsjećaju na komunistička vremena… No nešto je sada drugačije. Često sam znala reći da me Zagreb ne može iznenaditi, ali onda se grad promijenio. Ili sam se možda ja promijenila. Nakon života u inozemstvu sada gledam Zagreb drugim očima. I odjednom, iznenađenja me čekaju na svakom koraku', zaključila je Anja Mutić.