POGAĐA MILIJUNE

4 iznenađujuće navike koje mogu smanjiti rizik od Parkinsonove bolesti

01.11.2025 u 13:11

Bionic
Reading

Parkinsonova bolest, koja se posljednjih desetljeća dramatično proširila, danas pogađa milijune ljudi širom svijeta. Iako još ne postoji lijek, nova istraživanja pokazuju da neke svakodnevne navike mogu značajno smanjiti rizik od ove neurološke bolesti

Parkinsonova bolest dugo se smatrala rjeđim neurodegenerativnim oboljenjem, ali danas je, odmah nakon Alzheimerove bolesti, među najčešćim u svijetu. Prema globalnoj analizi, broj osoba s Parkinsonom znatno je porastao posljednjih desetljeća. Broj ljudi koji žive s Parkinsonom više se nego udvostručio u posljednjih 25 godina, dosegnuvši 8,5 milijuna, a predviđa se da će do 2050. narasti na 25,2 milijuna.

Glavni simptomi Parkinsonove bolesti, tremor, ukočenost, problemi s ravnotežom i koordinacijom, posljedica su propadanja neurona u bazalnim ganglijima, dijelu mozga odgovornom za kontrolu pokreta. Dok je 10 do 15 posto slučajeva povezano s nasljednim genetskim mutacijama, ostali slučajevi su 'sporadični', bez poznatog uzroka.

Iako postoje tretmani koji mogu ublažiti simptome, još ne postoji lijek niti terapija koja usporava napredovanje bolesti. No, nova istraživanja otkrivaju nekoliko faktora rizika povezanih s našim stilom života i okolinom, a neki od njih su podložni promjenama.

Ovo je glavni razlog zbog kojeg se nakon 40-e osjećate sve umornije Izvor: Ostale fotografije / Autor: Montaža: Neven Bučević

Pijte kavu ili čaj

Konzumacija kave i čaja povezana je s nižim rizikom od razvoja Parkinsonove bolesti, djelomično zbog kofeina.

Kofein smanjuje oksidativni stres, neravnotežu slobodnih radikala i antioksidansa u tijelu koja oštećuje stanice, te upalu u mozgu. Meta-analiza iz 2010. koja je obuhvatila 26 studija potvrdila je da veći unos kofeina smanjuje rizik od Parkinsona. Efekt je vidljiv kod kave, čaja, pa čak i čokolade i napitaka s kofeinom, dok je bezkofeinska kava izuzetak.

Profesor Eng-King Tan sa Sveučilišta Duke-NUS u Singapuru navodi: 'Rizik se općenito smanjuje za 25 do 30 posto ako pijete dvije do tri šalice kave ili čaja dnevno tijekom deset godina.'

Izvor: Promo fotografije / Autor: Freepik

Pazite na kemikalije u kemijskom čišćenju

Trikloretilen (TCE), industrijsko otapalo koje se dugo koristilo u kemijskom čišćenju, smatra se kancerogenim i povezano je s oštećenjima reproduktivnih organa, živčanog sustava i imunološkog sustava.

Neka istraživanja pokazuju da izloženost TCE-u ili srodnoj kemikaliji perchloretilenu (PCE), primjerice u kontaminiranoj vodi, povećava rizik od Parkinsonove bolesti. Preporučuje se stoga korištenje kemijskih čistionica koje ne koriste PCE, već profesionalno mokro čišćenje s vodom i biorazgradivim deterdžentima.

Izbjegavajte pesticide

Brojne studije povezuju visoku izloženost pesticidima s Parkinsonom. Primjerice, istraživanje iz 2011. pokazalo je da kombinirana izloženost pesticidima ziram, maneb i paraquat u poljoprivrednim regijama u Kaliforniji povećava rizik tri puta.

Prelazak na organsko voće i povrće te redovito pranje namirnica dokazano smanjuju količinu pesticida u organizmu. Jeff M. Bronstein s UCLA-a za Washington Post naglašava: 'Smanjenje izloženosti pesticidima važno je, osobito kod voća i povrća s većom kontaminacijom, poput jagoda.'

Koristite filter za vodu

Pijenje vode može biti izvor pesticida i industrijskih kemikalija. Primjerice, voda iz bunara u blizini golf igrališta ili povijesno tretiranih poljoprivrednih područja može sadržavati toksine.

Profesor Dorsey savjetuje korištenje kućnih filtera s aktivnim ugljenom i reverznom osmozom, bilo na cijevi u ulazu u kuću ili na slavini.