Mirisan i lagano slatkasti kopar mnogo je više od običnog začina za krastavce jer samo prstohvat njegovih mirisnih listića donosi čitav niz dobrobiti za zdravlje. Naime ova drevna biljka, cijenjena još u egipatsko doba, pomaže kod probavnih tegoba, ublažava grčeve mišića i štiti srce
Kopar je jedan od onih začina koji često prolaze nezapaženo, iako krije iznenađujuće bogatstvo zdravstvenih prednosti. Još u antičko doba koristio se kao zaštita od zlih duhova i prirodni diuretik, a danas znamo da njegov učinak seže mnogo dalje – od poboljšanja probave do podrške srcu i krvnim žilama.
Ključne hranjive tvari
Ova mirisna biljka bogata je ključnim hranjivim tvarima koje pomažu u prevenciji ozbiljnih bolesti, poput srčanog i moždanog udara. Osim toga, sadrži flavonoide, biljne spojeve koji pomažu u borbi protiv raka, jačanju imuniteta te usporavanju procesa starenja. Stručnjaci ističu da flavonoidi smanjuju oksidativni stres i upale, održavaju zdravlje krvnih žila te pomažu u očuvanju mišićne mase. Sve to pridonosi fizičkoj i mentalnoj vitalnosti u starijoj dobi, objašnjava profesorica Aedin Cassidy s Kraljičinog sveučilišta u Belfastu.
Samo žlica nasjeckanog svježeg kopra sadrži obilje vitamina A, koji štiti vid, vitamina C, važnog za jak imunitet, te minerala poput kalcija i kalija, koji pomažu u regulaciji krvnog tlaka. Prethodna istraživanja pokazuju i da može smanjiti razinu 'lošeg' kolesterola, čime štiti srce i krvne žile.
Kopar je niskokaloričan – sadrži svega oko 43 kalorije na dvije trećine šalice – a lako ga je pronaći, bilo svježeg ili osušenog. Dovoljan je tek prstohvat da biste iskoristili sva njegova svojstva. Blagog travnatog okusa s notom sladića, izvrsno se slaže s kuhanim jajima, sendvičima s krastavcima i krem sirom, umacima od jogurta ili čak svježe pečenim kruhom.
Drevni začin
U antičkom Egiptu kopar je služio kao sredstvo za zaštitu od zlih duhova i lijek protiv zadržavanja tekućine. Danas ga mnogi prepoznaju po ulozi u pripremi kiselih krastavaca, fermentiranih delicija koje, prema stručnjacima iz Klinike Cleveland, mogu biti izvrstan izvor probiotika i elektrolita važnih za hidrataciju i ravnotežu u tijelu. Osim toga, sadrži natrij, koji sportašima pomaže nadoknaditi gubitak soli nakon intenzivnog znojenja, te vitamin K, koji ublažava grčeve mišića.
'Zabilježili smo primjere ljudi koji su, nakon čašice soka od krastavaca, uspješno riješili problem grčeva u nogama, a sportaši ga često koriste kao brz i prirodan izvor elektrolita kad nemaju pri ruci napitak za rehidraciju', objašnjava dijetetičarka Beth Czerwony.