MEKANE I UDOBNE

15 vesti od kašmira na koje nećete potrošiti bogatstvo

30.11.2020 u 09:28

Bionic
Reading

Ako ste barem jednom u životu imali priliku nositi modne komade stvorene od kašmira, dobro ste upoznati s njegovom mekoćom i toplinom koju nudi u zimskim mjesecima. Zahvaljujući brojnim high street brendovima, ovaj luksuzni materijal posljednjih sezona postao je dostupan širim masama, a za vas smo izdvojili 15 modela vesti od kašmira na koje nećete morati potrošiti bogatstvo

Sve više popularnih high street brendova u svoju jesensko-zimsku ponudu odjeće uvrštava komade od luksuznog kašmira, čime brojnima omogućuju nošenje ovog vječnog modnog klasika, a da pritom ne moraju posegnuti duboko u novčanik.

Zašto je kašmir tako skup?

Kašmir je jedna od plemenitih dlačica i jedno od najmekših i najskupljih prirodnih vlakana, jer kašmirska koza obitava samo u određenim regijama svijeta, a tradicionalna proizvodnja posljednjih godina značajno opada. Kašmirska koza u prosjeku daje između 150 i 200 grama svoje fine dlake godišnje, što u pravilu znači da je potrebna dlaka od šest koza za samo jedan džemper. Što su vlakna donje dlake sitnija, lakša i dulja, to su skuplja i plemenitija.

Za high street proizvodnju kašmirskih komada koriste se nešto kraća, no podjednako meka vlakna koja se nerijetko nadopunjuju udjelom merino vune. Džemper od kašmira mora sadržavati najmanje 85 posto kašmirske vune. Ako se naziva 'čistim džemperom od kašmira', u tom slučaju mora biti u potpunosti stvoren od kašmirske vune. Zahvaljujući naprednim mogućnostima recikliranja, brendovi poput Arketa i Cosa sada nude džempere izrađene od recikliranih vlakana kašmira. Vlakna starih džempera od kašmira ponovno se koriste, čime se u pravilu posižu niže cijene, a predstavljaju jednako ugodnu alternativu.

Praksa je pokazala da se veste od luksuznog materijala kašmira, kakve na svojim policama nude high street brendovi, uspijevaju vrlo brzo rasprodati, stoga ne odgađajte njihovu kupnju, a za vas smo izdvojili 15 pristupačnih modela kašmirskih vesti s polica trgovina.

  • +10
Veste od kašmira s polica trgovina Izvor: Promo fotografije / Autor: promo