BEAUTY PREPORUKA

10 seruma s vitaminom C koji će vašu kožu očuvati zdravom, blistavom i mladolikom

20.08.2020 u 15:10

Bionic
Reading

Donosimo vam popis 10 najbolje ocijenjenih seruma s dodatkom vitamina C koji će vašu kožu očuvati zdravom, blistavom i mladolikom

Pored retinola, vitamin C se s razlogom smatra svetim gralom u preparativnoj, a sve češće i u dekorativnoj kozmetici. Ovaj moćan antioksidant ima sposobnost usporavanja i spriječavanja oksidacije drugih molekula. Oksidacijom dolazi do prenosa elektrona sa supstance na oksidirajuće sredstvo, pri čemu u živim ćelijama može doći do stvaranja slobodnih radikala. Slobodni radikali prouzrokuju lančane reakcije koje dovode do oštećenja ćelija. Antioksidanti poput vitamina C imaju sposobnost zaustavljanja ovih reakcija.

Osim toga, vitamin C štiti kožu od štetnih UV zraka i zagađenog zraka te minimalizira tamne mrlje na koži. Upravo zato kozmetički preparati s dodatkom vitamina C služe za posvjetljivanje kože i za borbu protiv hiperpigmentacije, a pomažu i u sintezi kolagena koji kožu čini elastičnom, mladolikom i bez bora.

Iako se često može naći u kremama, maskama i tonicima za lice, ni jedan proizvod neće vam osigurati toliku dozu vitamina C kao što je to serum koji se smatra 'kozmetičkim lijekom'.

'Serum za lice ima puno više koncentracije aktivnih sastojaka, vrlo često kapsuliranih i s postupnim otpuštanjem, te je moj savjet uvijek prvo koristiti serum, a nakon nekoliko minuta nanijeti kremu. To je kao da ste uzeli lijek, a potom popili čašu vode. Samostalna primjena seruma nakon nekog vremena neće osigurati koži dovoljne količine hidratacije i emolijentne njege koju ima dnevna ili noćna krema', rekla je za tportal farmaceutkinja Anita Galić, predsjednica Sekcije za kozmetologiju i dermatofarmaciju Hrvatskog farmaceutskog društva.

Neki od najboljih seruma na tržištu kombiniraju vitamin C s drugim antioksidansima poput vitamina E i ferulične kiseline za pojačan učinak na mrlje. Doduše, ako imate osjetljivu kožu, vitamin C bi je mogao iritirati pa svakako isprobajte prije korištenja da vidite kako će reagirati na vašem licu.

Vitamin C serum obično se nanosi ujutro nakon čišćenja kože, a prije hidratantne kreme sa zaštitnim faktorom, kako bi zaštitio kožu od utjecaja slobodnih radikala, no nije pogrešno koristiti ga i prije spavanja za obnavljanje kože.

10 najbolje ocijenjenih seruma s vitaminom C

Kultni klasik (SkinCeuticals C E Ferulic)

Najbolji serum koji nije testiran na životinjama (Drunk Elephant C-Firma Vitamin C Day Cream)

Najbolji drogerijski serum (L'Oréal Revitalift 10% Pure Vitamin C Concentrate)

Najbolji univerzalni serum (Paula's Choice C15 Super Booster)

Najbolji serum s eksfolijativnim učinkom (Tatcha Violet-C Brightening Serum 20% Vitamin C + 10% AHA)

Najbolji serum s kolagenom (Dr. Dennis Gross C+ Collagen Brighten & Firm Vitamin C Serum)

Najpopularniji serum (BeautyStat Universal C Skin Refiner)

Najbolji serum s retinolom (StriVectin Super-C Retinol Brighten & Correct Vitamin C Serum)

Najbolje ocijenjen serum od struke (Revision C+ Correcting Complex 30%)

Najbolji serum protiv hiperpigmentacije (Hyper! Hyper Clear Vitamin C Serum)