POPULARNI PROZAIK

Zvonimiru Majdaku Nagrada Vladimir Nazor za životno djelo

  • Autor: V.I. / Hina
  • Zadnja izmjena 20.06.2015 11:00
  • Objavljeno 19.06.2015 u 23:57
  • +6
  • +3

Dodjela Nagrade Vladimir Nazor

Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoić / PIXSELL

Nagradu Vladimir Nazor za životno djelo književniku Zvonimiru Majdaku (1938.), koji se kao 'autor velikoga broja žanrovskih romana i parodija uvrstio među najpopularnije prozaike', uručio je u petak ministar kulture Berislav Šipuš, a godišnju nagradu za roman 'Svježe obojeno' ministar je uručio književniku Josipu Mlakiću (1964.)

Nagradu za životno djelu na području glazbe na večerašnjoj svečanosti u Muzeju Mimara, ministar kulture uručio je glazbeniku Preradu Detičeku (1931.), koji je kako ističe Prosudbeno povjerenstvo, svojom djelatnošću ostvario jedinstven, neponovljiv i golem prilog hrvatskoj glazbenoj kulturi uopće.

Godišnja nagrada za glazbu Vladimir Nazor uručena je mezzosopranistici Martini Gojčeta Silić (1972.) za vokalni recital 'Nade i spomeni', Hommage a Zinka Kunc.

Ministar Šipuš uručio je nagradu za životno djelo iz područja likovne i primijenjene umjetnosti kostimografkinji i dizajnerici Jagodi Buić Wuttke (1930.), koja u svom stvaralaštvu istražujući materiju i teksturu, njihove mogućnosti i ograničenja, razvila samosvojan i jedinstven izraz.

Godišnja nagrada Vladimir Nazor uručena je slikaru Marku Tadiću (1979.) za izložbu 'Pogled u čudu' u galeriji Galženica. Njegov rad, kako je istaknuto, prepoznat je kao izraz sklonosti narativnim prosedeima, koji svoje podrijetlo imaju u književnosti i filmu.

Nagrada Vladimir Nazor za životno djelo u filmskoj umjetnosti uručena je dramaturgu Ivi Štivičiću (1936.), koji je, ističe prosudbeno povjerenstvo majstor televizijskih i filmskih pisanih formi.

Ministar je godišnju nagradu za ulogu u filmu 'Takva su pravila' uručio glumcu Emiru Hadžihafizbegoviću (1961.).

Glumici Mariji Kohn (1934.) uručena je nagrada za životno djelo iz područja kazališne umjetnosti, a prosudbeno povjerenstvo je istaknulo kako je Marija Kohn s lakoćom prelazila iz žanra u žanr, iz stila u stil, iz standardnoga književnog jezika u mjesne idiome.

Za ulogu Olge u Čehovljevoj predstavi 'Tri sestre' godišnja nagrada Vladimir Nazor uručena je glumici Jeleni Miholjević (1969.), koja je 'doprla do najtananijih slojeva ljudske psihe'.

Ministar Šipuš je nagradu za životno djelo u području arhitekture i urbanizma uručio arhitektu profesoru emeritusu Ivanu Crnkoviću (1941.), koji je 'svojim projektantskim, graditeljskim i pedagoškim radom uspio nepobitno dokazati da arhitektura dosita jest sredstvo kojim možemo doći i do umjetničkoga djela'.

Godišnja nagrada iz arhitekture i urbanizma Vladimir Nazor uručena je Emilu Špiriću, Vedranu Pedišiću, Juanu Joseu, Nunezu Andradeu i Ericku Velascou Farreri za školu i vrtić u sklopu odgojno-obrazovnoga kompleksa 'Kajzerica' u Zagrebu.

Ministar kulture Berislav Šipuš istaknuo je prigodom dodjele nagrada Vladimir Nazor kako su ovogodišnji dobitnici dokazali da iza njihovih nagrada stoji iznimna posvećenost različitim oblicima istinske umjetničke ekspresije.

U ime svih nagrađenih zahvalio se književnik Zvonimir Majdak

Nagradu Vladimir Nazor dodjeljuje Republika Hrvatska za najbolja umjetnička ostvarenja na području književnosti, glazbe, filma, likovnih i primijenjenih umjetnosti, kazališne umjetnosti te arhitekture i urbanizma u Republici Hrvatskoj. Nagrade se dodjeljuju kao godišnja nagrada i kao nagrada za životno djelo.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!