ASSITEJ

'Zvjezdica' otvorila 16. susret profesionalnih kazališta za djecu i mlade

15.10.2013 u 09:55

Bionic
Reading

Predstavom 'Zvjezdica' Kazališta lutaka Zadar danas je u čakovečkom Centru za kulturu otvoren 16. susret profesionalnih kazališta za djecu i mlade Hrvatskog centra ASSITEJ

Pomoćnik ministrice kulture Vladimir Stojsavljević naglasio je važnost kazališta za djecu i mlade te istaknuo da je svrha ovih umjetnički vrijednih predstava prilagođenih dobnim i recepcijskim mogućnostima djece odgoj mlade kazališne publike.

Na pitanje novinara o opstanku kazališta za djecu i mlade uz sve prisutnije filmove, pogotovo animirane, Stojsavljević je odgovorio da će živa slika uvijek biti tražena te da će zbog kvalitete domaćih predstava njihova budućnost biti još svjetlija.

Predsjednik Hrvatskog centra ASSITEJ Romano Bogdan kazao je da je kvaliteta predstava iz godine u godinu na sve višoj razini te da su uz rame europskim produkcijama.

Nekoliko je festivala u godini na kojima se razmjenjuju iskustva, kazališta uče jedna od drugih, a rezultat su nam sve bolje predstave, kazao je Bogdan.

Globalno udruženje profesionalnih kazališta za djecu i mlade 1965. osnovalo je ASSITEJ, udruženje profesionalnih kazališta za djecu i mlade koje povezuje kazališta i pojedince iz 78 zemalja. Hrvatski centar ima 28 kazališta, a najbolje predstave iz godišnje produkcije prezentiraju se na festivalu u Čakovcu.

Ove godine je na programu jedanaest predstava, od kojih devet ulazi u konkurencije za nagrade koje će biti podijeljene 18. listopada.