NAGRADA 'GRIGOR VITEZ'

Zoran Ferić i Roman Simić imaju najbolje tekstove za djecu, a Nada Mihaljević za mlade

02.07.2020 u 00:43

Bionic
Reading

Nagrada 'Grigor Vitez' za najbolji tekst za djecu uručene su u srijedu navečer književnicima Zoranu Feriću i Romanu Simiću, a za najbolji književni tekst za mladež Nadi Mihaljević

Ocjenjivački sud je knjige 'San ljetne noći' Zorana Ferića u izdanju V.B.Z.-a i Romana Simića 'Jura i gospođica zavissst' u izdanju Profila proglasio najboljim knjigama za djecu 2019. godine.

'San ljetne noći' očarao je sve članove ocjenjivačkoga suda, jer je to priča ispričana suptilnim jezikom u kojoj se spaju vidljive i nevidljive stvarnosti, navodi se u obrazloženju.

Knjiga Romana Simića 'Jura i gospođica zavissst' vraća nas u vrijeme u kojem je čitatelj uživao ne samo u sadržaju nego i u stilu, dodaje ocjenjivački sud.

Književnici Nadi Mihaljević pripala je nagrada Grigor Vitez za najbolji književni tekst za mlade u slikovnici 'Putovanje u mjestu' u izdanju Naklade Ljevak.

'Putovanje u mjestu' Nade Mihaljević tematizira bijeg adolescenta iz rastavljene obitelji, u kojem će se protagonist, emocionalno okhrnut, zbunjen i razočaran suočiti s tim da situaciju ne može preokrenuti nitko osim njega samoga.

Ilustrator Manuel Šumberac dobio je nagradu za najbolje ilustracije za djecu mlađe dobi u autorskoj slikovnici 'Potraga' u izdanju Profil knjige.

Nagrada za najbolje ilustracije za djecu starije uručena je ilustratorici Vendi Vernić za ilustracije u knjizi 'Sedam mačaka' u izdanu nakladne kuće Mala zvona.

Za roman 'Dvojnici u tami' književnici Moreji Banićević uručena je nagrada 'Ptičica' u kategoriji za najbolji roman u 2019., a objavljen je u nakladi Hangara 7.

Književnici Nikolini Manojlović Vračar i ilustratorici Jeleni Brezovec za knjigu 'Oblak u žutom kaputu' u izdanju naklade Evenio uručena je nagrada 'Ptičica' u kategoriji za najbolju slikovnicu u 2019.

Dobitnicima nagrada i društvu 'Naša djeca' čestitala je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek istaknuvši kako promoviraju književnost za možda najzahtjevniju publiku - za djecu i mlade.

Na ovogodišnji natječaj pristigla su 122 rada, a u natječaju je sudjelovalo 45 nakladnika. Godišnja nagrada 'Grigor Vitez' za dječju književnost i ilustraciju najstarija je domaća nagrada za dječju književnost i ilustraciju, koja je prvi put dodijeljena 1967. godine. Nagrada se dodjeljuje za najbolji književni tekst i ilustracije odabrane iz jednogodišnje produkcije dječje knjige i slikovnice u kategorijama za djecu i mlade. Sastoji se od novčanog iznosa, diplome i statue 'Ptica' – rad akademske slikarice Ksenije Kantoci.

Ta su priznanja izraz stajališta da je za kvalitetnu dječju knjigu i slikovnicu potreban sklad teksta, ilustracije, grafičkog i likovnog uređenja te dizajn. Nagrade dodjeljuje najstarija i najveća organizacija za djecu, Savez društava 'Naša djeca' Hrvatske na temelju ocjena stručnog i dječjeg povjerenstva.

U ovogodišnjem stručnom povjerenstvu bili su predsjednica povjerenstva Koraljka Jurčec Kos, Ana Đokić, Marina Gabelica, Tomislav Tomić i Dubravka Zima. Nagrada se dodjeljuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Grada Zagreba.

Partneri Nagrade 'Grigor Vitez' su Knjižnice grada Zagreba.