NOĆ ODLUKE

Znate li tko stoji iza zagonetne udruge koja dodjeljuje Zlatni globus?

08.01.2017 u 09:10

Bionic
Reading

Milijuni televizijskih gledatelja pratit će u nedjelju navečer svečanu dodjelu Zlatnih globusa, jednu od najraskošnijih svečanosti u sezoni holivudskih nagrada koje pomažu nekim filmovima da se probiju do Oscara

Malo njih, međutim, zna da ih dodjeljuje opskurna skupina od devedesetak članova Udruge stranih novinara na radu u Hollywoodu (HFPA).

Iako neki njezini članovi rade za ugledne medije, ima i onih koji surađuju sa slabo poznatim publikacijama. U udruzi je primjerice nekadašnji ruski body-builder koji je postao glumac, nekadašnja južnoafrička Miss Universe te nekadašnji egipatski inženjer.

Otkad ju je 1943. osnovala mala skupina stranih novinara koji su željeli bolji pristup Hollywoodu, udruga je napredovala i postala institucija iza jedne od najglamuroznijih svečanosti u SAD-u.

S NBC-ja se emitira za čitav svijet i nagrađuje najbolje prikazano na televiziji i filmu. Pomaže da se svjetla projektora usmjere na neke filmove koji bi mogli promaknuti pozornosti moćne Američke akademije filmskih umjetnosti i znanosti koja dodjeljuje Oscare.

‘Akademija je prilično klasična u svojem ukusu’ dok HFPA, čiji članovi dolaze sa svih strana svijeta, često ima zanimljiviji odabir", ocjenjuje Fredell Pogodin, glasnogovornik specijaliziran za igrane i dokumentarne filmove na stranom jeziku.

Mnogi kritičari umanjuju, međutim, utjecaj Zlatnih globusa

Globusi su ‘dugo smatrani zafrkancijom u Hollywoodu, a prestali su to biti kad je svečanost postala tv emisija s dobrom gledanošću’, kaže Howard Suber, profesor filma na UCLA-u.

HFPA je prava utvrda. Svakog novinara koji želi postati član moraju sponzorirati najmanje dva člana, a njegovu kandidaturu može odbaciti veto samo jednog.

Kad ga prime, mora proizvesti šest članaka godišnje kako bi zadržao status kojim dobiva pristup brojnim novinskim konferencijama i ekskluzivnim događanjima.

Sadašnji predsjednik udruge Lorenzo Soria, član od 1989., naglasio je da je ove godine primljeno četvero novih članova, uključujući dvoje koji rade za kineske publikacije.