petak, 1. rujna u HDLU

Znate li što je 'degrowth'? WHW poziva na otvorenje izložbe

23.08.2023 u 15:52

Bionic
Reading

Nakon Pariza, Budimpešte, Venecije i Barcelone, 9. Međunarodna konferencija o odrastu održat će se u Zagrebu od 29. kolovoza do 2. rujna 2023. Pod istim nazivom kao i konferencija, grupna izložba Planet, ljudi, skrb - to se zove odrast!, zamišljena u dijalogu i partnerstvu s konferencijom o odrastu, otvara se u petak, 1. rujna 2023. u Galeriji Bačva u Hrvatskom društvu likovnih umjetnika (HDLU) na Trgu žrtava fašizma 16 u Zagrebu

Odrast (degrowth) je sve popularniji pokret koji nadilazi akademske okvire i širi se kao praksa kako se svijet suočava sa sve težim i vidljivijim posljedicama klimatskih promjena. Temelji na pretpostavci da su neprekidni industrijski razvoj i potreba za trajnim rastom ekonomije nepovratno narušili Zemljine ekosustave te da je daljnji ekonomski rast u razvijenim zemljama neodrživ za planet. Stoga odrast poziva na napuštanje ekonomskog rasta kao primarnog društvenog cilja i promišljanje novih oblika življenja, proizvodnje i potrošnje koji će svima osigurati dobar život u granicama ekološke održivosti Zemlje.

Na izložbi Planet, ljudi, skrb-to se zove odrast! kustosice Ane Dević / WHW bit će predstavljeni radovi umjetnik_ca: Marwe Arsanios, Željka Beljana, Marine Naprushkine, Rupali Patil, Dana Perjovschog, Selme Selman, Marka Tadića i Cecilie Vicuñe. Program otvorenja 1. rujna 2023. u HDLU-u uključuje promociju knjige aktivistice i feministice Françoise Vergès A Decolonial Feminism u 18 sati i otvorenje izložbe u 20 sati. Izložba je otvorena do 10. rujna 2023.

Izložba iznova promišlja eko-društvene umjetničke prakse iz perspektive političkih ekologija, eko-feminističkih i dekolonijalnih pozicija istražujući kako umjetničko djelovanje i imaginacija mogu doprinijeti transformaciji nepravedne i ekstraktivističke logike neoliberalnog poretka. Izložba je realizirana u suradnji s Hrvatskim društvom likovnih umjetnika (HDLU). Dio izložbe bit će predstavljen i na glavnoj lokaciji konferencije na Zagrebačkom velesajmu gdje će in situ intervencije i projekti umjetnika Željka Beljana i Marka Tadića stvarati situacije usmjerene na interakciju i igru.

9. Međunarodna konferencija o odrastu će se održati u gradu pogođenom pandemijom i potresom koji provodi municipalističku zelenu transformaciju te se preoblikuje za sigurnije i bolje stoljeće, iako prekarno i klimatski ugroženo. Okuplja preko 500 sudionica i sudionika: znanstvenica, aktivista, teoretičarki, istraživačica i kulturnih radnika iz cijelog svijeta, a neki od glavnih govornika_ca su: Kohei Saito, Françoise Vergès, Roland Nkwain, Karin Doolan, Ngam, Diana Ürge-Vorsatz, Paul Stubbs.

Prateći program Degrowth Week Festivala zagrebačkoj publici nudi niz besplatnih kulturno-umjetničkih, diskurzivnih i aktivističkih sadržaja: filmski program o temi okoliša, izložbu, izvedbe i predavanja, a cjelokupni program se može pogledati ovdje.

Aktivnosti WHW-a u sklopu konferencije na Zagrebačkom Velesajmu, Avenija Dubrovnik 15, Zagreb:

▻ 31.8., 15 sati Françoise Vergès – Breathing: A Revolutionary Act

▻ 31.8. 16.30 sati Marwa Arsanios, farid rakun/ruangrupa: Artistic Ecologies Reimagining the Commons, moderator: Pablo Martínez

Izložba Planet, ljudi, skrb-to se zove odrast! je otvorena u HDLU:

Srijeda – petak: 11.00 – 19.00

Subota i nedjelja: 10.00 – 18.00

Zatvoreno ponedjeljkom, utorkom i praznicima