21. Liburnia Film Festival

Počeo poznati festival hrvatskog dokumentarnog filma, evo što gledamo

23.08.2023 u 13:54

Bionic
Reading

Festival hrvatskog dokumentarnog filma 21. Liburnia Film Festival, na kojemu će do 26. kolovoza biti predstavljena 33 filmska naslova, u utorak je svečano otvoren hrvatskom premijerom filma 'Kuća na Kraljevcu' redatelja Pere Kvesića

Programski direktor festivala Oliver Sertić rekao je da će se među dokumentarnim filmovima, koje je ove godine uvrstio u program, naći najbolji filmovi iz hrvatske dokumentarne produkcije snimljeni u posljednje dvije godine.

Direktorica festivala Jelena Androić najavila je da će svaki film publici predstaviti autori i autorice, protagonisti i protagonistice.

Film "Kuća na Kraljevcu“ predstavio je producent Nenad Puhovski - s kojim smo o filmu razgovarali, a taj tekst možete čitati OVDJE - kazavši da je to "film o jednoj kući i o vremenima koje neki od vas pamte, dok se drugi tada nisu ni rodili, kroz tu kuću prošlo je dosta ljudi koji su formirali umjetničku, kulturnu, političku, društvenu klimu ovih prostora i regije…"

Festival je nastavljen projekcijama filmova “Espi” Ivana Grgura, “Pero” Sare Alavanić te premijerom filma “Snajka: Dnevnik očekivanja” Tee Vidović Dalipi.

  • +12
21. LFF Izvor: Licencirane fotografije / Autor: TANJA KANAZIR

U konkurenciji za osam festivalskih nagrada je 20 filmova, premijerno će biti prikazano 18 filmova, a najavljeno je i pet Restartovih filmova te tri posebne projekcije.

Liburnia Film Festival održava se na nekoliko lokacija u Opatiji – na Maloj ljetnoj pozornici se prikazuje večernji program, a dio programa održava se u Villi Antonio te u Caffe baru "Eugenian."

"Piće s autorima filmova" u konkurenciji za festivalske nagrade, tj. razgovore moderirat će filmolog Boris Ružić.

U programu Regionale najavljeni su filmovi nastali u Istarskoj i Primorsko- goranskoj županiji, najavljen je i razgovor o filmu “Veće od traume” te tribina “Što je potrebno za doku-kino hit?“. Naš intervju s autoricama tog hvaljenog i nagrađivanog dokumentarca čitajte OVDJE.

Kome će pripasti festivalske nagrade odlučit će Međunarodni žiri festivala, kojeg čine Iva Ivan, Vanja Kovačević, Kumjana Novakova, Dinka Radonić i Davor Sanvincenti te festivalska publika. O nagradi kritičara "Dragan Rubeša" odlučit će Nikola Strašek.

Tijekom festivala bit će priređena i posebna projekcija filma “Ja dišem”, nastalog u sklopu Erasmus+ projekta „Ambasadori nenasilja."

Čitav program i točan raspored projekcija možete provjeriti OVDJE.

Festival će, nakon dodjele nagrada 26. kolovoza, biti zatvoren projekcijom filma “Obalno šetalište” Silvija Mirošničenka, koji se bavi opatijskom šetnicom Lungomare.

Liburnia Film Festival organizira Udruga Liburnia Film Festival, suorganizator je Restart, a partner Festival Opatija.

Festival podupiru Grad Opatija, Hrvatski audiovizualni centar, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Primorsko-goranska županija, Turistička zajednica Grada Opatije, AVC grupa, ACER Hrvatska, AJB DOC Festival i drugi.