GLIPTOTEKA HAZU

Zlatko Keser na velikoj izložbi crteža pokazao 'lica koja poznaje'

21.11.2018 u 09:42

Bionic
Reading

Izložba crteža Zlatka Kesera 'Lica koja poznajem' otvorena je 20. studenoga u Gliptoteci HAZU u Zagrebu

Izložena su 43 crteža lica na velikim površinama papira crnim, sivim, gdjekad i plavim mrljama, tankim, gustim ispreplitanjem raznosmjernih linija i nepravilnih, raznobojnih oblika, kazao je likovni kritičar Milan Bešlić.

Bešlić smatra da je izloženom ciklusu radova Keser najsnažnije izrazio iskonsku prirodu crtača jer je, kako je kazao, 'rudaču crteža tražio u rudniku vlastitoga bića kopajući energičnim potezima u dubokim jamama podsvjesnog i iracionalnog pod tamnim svjetlom neizvjesnosti i tajanstvenosti'.

  • +6
Zlatko Keser, Lica koja poznajem Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

'Esencijalnost Keserova crteža je u čistim počelima i vještoj ruci kojom stvara, ne njezinom manualnom već duhovnom snagom, mrljom i točkom, crtom i oblikom tu čvrstu likovnu strukturu crteža potpisanu tamnim svjetlom', istaknuo je Bešlić.

Donedavni predsjednik HAZU Zvonko Kusić otvorio je izložbu i naglasio važnost Kesera za Akademiju, kazavši da je Keseru povjerena izrada nekoliko grafičkih rješenja poput transparenta za Dan otvorenih vrata HAZU, rješenja vezanih za nobelovce Ružičku i Preloga u Biblioteci HAZU i druge.

Zlatko Keser (Zagreb, 1942.) je professor emeritus Likovne akademije u Zagrebu i redoviti član HAZU. Sudjelovao je na više od 250 skupnih izložbi u inozemstvu te je svojim djelima predstavljao Hrvatsku na bijenalu u Sao Paolu.