DIAGRAM PRIZE

'Život i epoha penisa' favorit za najčudniji naslov knjige

22.02.2013 u 13:13

Bionic
Reading

'Kako naoštriti olovke?', 'Je li Hitler bio bolestan?' te 'Božji crtež: Život i epoha penisa', neki su od ovogodišnjih finalista nagrade za najčudniji naslov knjige Diagram prize

Mnogima omiljena knjiška nagrada Diagram prize i ove godine nagradit će djelo najčudnijeg naslova.

Britanski magazin Bookseller koji nagradu dodjeljuje od 1978. godine objavio je šest finalista za 2013. godinu.

Među kandidatima za nagradu našla se knjiga 'Kako su grijači za čajnike promijenili svijet?' (How Tea Cosies Changed the World) autorice Loani Prior. Prior u svojoj knjizi obrađuje fenomen pletenih 'kaputića' za čajnike koji su taj komad posuđa pretvorili u mala umjetnička djela, te, prema mišljenju autorice, tako promijenili svijet.

I dok možda neće svi uočiti promjenu koju je svijetu donijela garderoba za čajnike, osoba koja je svakako deformirala svijet bio je njemački diktator Adolf Hitler čije se ime također našlo na djelu koje kandidira za pobjednika. Radi se o knjizi 'Je li Hitler bio bolestan?' (Was Hitler Ill?) Henrika Eberlea i Hansa-JoachimaNeumanna koja donosi medicinske bilješke Hitlerovog liječnika, te znanstvene analize i svjedočenja ljudi koji su živjeli u nacističkoj Njemačkoj.

Na listu su ušli ilustrirani vodič 'Kako naoštriti olovke?' (How to Sharpen Pencils) Davida Reesa, te po mnogima favorit, knjiga 'Božji crtež: Život i epoha penisa' (God’s Doodle: The Life and Times of the Penis) Toma Hickmana. Hickman istražuje povijest muškog spolnog organa, od, kako navodi, 'najviše cijenjenog ornamenta' muškog tijela do izvora anksioznih napadaja te se bavi šizofrenim odnosom dvojca 'muškarac i njegov penis' kao i njihovim sudarom sa suprotnim spolom.

Preostali Diagramovi finalisti su: 'Kako zaštiti kokošinjac od zloduha?' (Goblinproofing One's Chicken Coop), Reginalda Bakeleya i Clinta Marsh koji pružaju praktične savjete kako kuću zaštititi od zločestih vilenjaka, patuljaka i kojekakvih zloduha te naslov za ljubitelje ptica 'Golubinjaci Sjeverne Amerike' (Lofts of North America: Pigeon Lofts) Jerryja Gagnea.

O pobjedniku će odlučiti glasovi posjetitelja stranice thebookseller.com i welovethisbook.com, a bit će poznat 22. ožujka.